xcounter
#

Болгарії довелось відкласти на невизначений час перехід з МиГ-29 на F-16

4729
Винищувач F-16 в лівреї ВПС Болгарії, ілюстративний рендер з відкритих джерел
Винищувач F-16 в лівреї ВПС Болгарії, ілюстративний рендер з відкритих джерел

Причина – із-за нової хвилі ковіду в Lockheed Martin не встигає в потрібний строк виготовити нові F-16 на замовлення болгарських ВПС

Поставка восьми нових винищувачів F-16 для військово-повітряних сил Болгарії затримується на невизначений термін, як мінімум – на декілька місяців. Причина – із-за хвилі пандемії коронавірусу у виробничому процесі корпорації Lockheed Martin трапився непередбачений збій.

Тому підприємство не встигне виготовити та поставити усі вісім F-16 для Болгарії у запланований період 2023-2024 років. Про це йдеться в публікації порталу Janes.

Читайте також: Болгарія на два роки відкладає збільшення оборонних затрат до рівня стандартів НАТО

Винищувач F-16 на наземній стоянці, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відомо, що контракт на поставку восьми нових F-16 вартістю 512 мільйона доларів Міноборони Болгарії та Lockheed Martin уклали в квітні 2020 року. В контракті було прописано опціон на можливу поставку для Болгарії ще восьми F-16, але – у випадку вчасної поставки першої партії цих літаків.

Винищувачі МиГ-29 ВПС Болгарії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Болгарія замовила поставку восьми винищувачів F-16, щоб нарешті списати 14 старих радянських винищувачів МиГ-29, до яких постійно не вистачає комплектуючих, а російські підрядники з корпорації "МиГ" - постійно зривають строки по ремонтним роботам.

Більш того – болгарські військові сподіваються у найближчій перспективі взагалі продати свої МиГ-29, аби покрити хоча б частину затрат на нові літаки F-16.

ВПС Болгарії лише в 2015 році списали свої останні МиГ-21, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Румунія хоче за три роки нарешті позбавитись від радянських МиГ-21