xcounter
#

Болгарія на два роки відкладає збільшення оборонних затрат до рівня стандартів НАТО

744
В наступному році Болгарія знову спробує закупити одразу 150 нових БМП, фото ілюстративне
В наступному році Болгарія знову спробує закупити одразу 150 нових БМП, фото ілюстративне

В проекті бюджету на 2022 рік Болгарія робить ставку на кількісне збільшення збройних сил та підвищення соціальних стандартів для військовослужбовців

В Болгарії триває процес утворення коаліційного уряду, до якого входитимуть представники одразу чотирьох різновекторних партій. Учасникам коаліціади знадобився один тиждень, щоб дійти консенсусу щодо оборонних програм для Болгарії на 2022 рік. Про це пише портал Defence24.

Тренування болгарської армії по захисту кордону з Туреччиною, фото ілюстративне

Для початку, учасники коаліціади відмовились від наміру досягти уже в 2022 році стандарту НАТО по оборонним затратам на рівні 2% від ВВП, досягнення цього критерію відкладають на 2 роки.

Читайте також: Повітряні Сили планують за п'ять років повністю оновити техніку радіотехнічних військ

В 2022 році Болгарія матиме оборонний бюджет на рівні 1,6% від ВВП, який головним чином йтиме на збільшення чисельності збройних сил та підвищення соціальних стандартів для військовослужбовців.

БМП-1 сухопутних військ Болгарії, фото ілюстративне

Якщо ж брати у розрізі програм по закупівлі озброєнь, то тут нова влада Болгарії поставила такі пріоритети.

Найбільшими будуть затрати на купівлю восьми винищувачів F-16 Block 70, на рівні 1,1 –1,5 мільярда євро. Ці літаки мають бути поставлені до 2023 року, Міноборони Болгарії хоче домовитись із американською Lockheed Martin про оплату в розстрочку.

Зараз Болгарія для участі в місіях НАТО досі вимушена покладатись на радянські МиГ-29, фото ілюстративне

Другою за рівнем затрат в 2022 році буде друга спроба Болгарії придбати 150 бойових машин піхоти загальною вартістю 750 мільйонів євро.

Болгарія також в наступному році планує запустити купівлю нових 3D-радарів загальною вартістю 200 мільйонів євро, які будуть використані для запуску у Варні координаційного центру НАТО для Чорноморського регіону.

БМП-23 збройних сил Болгарії, фото ілюстративне

Відомо, що Болгарія в наступному році також планує провести проект по будівництву двох патрульних кораблів на потужностях німецької компанії Lürssen, і також – модернізацію 44 танків Т-72 та БРЕМ на шасі Т-72. Але можливі затрати на ці проекти поки що не розкриваються.

На початку січня 2021 року з’явилась інформація, що Болгарія планує купувати безпілотні комплекси Bayraktar TB2. Але за поточний рік цей план так і не перейшов у практичну площину.

Для виконання ударів із повітря Болгарія має 14 штурмовиків Су-25, обслуговування яких стало проблемним із-за санкцій ЄС проти Білорусі, фото ілюстративне

Протиповітряна оборона Болгарії досі опирається на морально та фізично застарілі ЗРК радянського виробництва, як то С-75, С-125 та 2К12 "Куб". Болгарська армія проводила із цих комплексів бойові стрільби у вересні 2021 року. Заміну для цих систем Болгарія шукати поки не планує.

ЗРК 2К12 "Куб" збройних сил Болгарії, фото ілюстративне
Читайте також: Усі катери ВМС України типу "Гюрза" та "Кентавр" планують озброїти новими ракетами Brimstone Sea Spear від MBDA