xcounter
#

Чи правда РФ стала робити в 2 рази більше танків, і що в них зараз по снарядам

11448
Виробництво танків на "Уралвагонзаводі", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Виробництво танків на "Уралвагонзаводі", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Чи відповідають дійсності заяви Кремля про форсування роботи свого ВПК

Путін заявив, що російський військово-промисловий комплекс у січні-серпні 2023 року начебто зміг збільшити виробництво танків та іншої бронетехніки у 2 рази, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2022 року. І також – що "виробництво окремих систем озброєння» начебто збільшилось аж у 3 рази".

Ці заяви президента РФ "наклались" в інформаційному просторі на оцінки деяких західних експертів про те, що виробництво зброї всіх видів у рашистів начебто виросло порівняно 2022 роком. Але при спробі реальної оцінки поточного потенціалу російської "оборонки" цілком може виявитись так, що Кремль просто маніпулює статистикою в пропагандистських цілях, стверджується в публікації американської аналітичної установи Jamestown Foundation.

Читайте також: ЗСУ збили 91% "Калібрів" та всі Shahed-и, але залишилась проблема "Оникс" та ще один фактор
Процес ремонту танків для армії РФ, зображення з відкритих джерел

Для початку, автори цієї публікації акцентують, що заяви Путіна про ріст виробництва танків та ББМ удвічі, аніж за період 9 місяців 2022 року можуть бути правдивими. Але тут мова скоріше про низьку базу для порівняння, тобто про те, що росіяни в минулому році змогли випустити мало нових чи модернізованих ОБТ.

Наприклад, якщо з 2011 по 2020 роки російський ВПК випускав щорічно до 170 танків типу Т-72Б3,то в 2021 році показник скоротився до 34 машин цього типу. Бо в той період росіяни також форсували випуск модернізованих Т-80БВМ (близько 35 машин на рік протягом 2018-2021 років), та модернізацію Т-90А до рівня Т-90М (близько 20 машин на рік протягом 2018-2021 років). Що відповідно вплинуло на перерозподіл ресурсів та виробничі показники.

Процес ремонту танків для армії РФ, зображення з відкритих джерел

З чого випливає, що в 2021 році російський ВПК насправді міг випустити лише 100 модернізованих танків усіх типів. І на цьому тлі є підстави для оцінок, що темпи випуску модернізованих ОБТ в 2022 році в росіян могли взагалі "обвалитись", оскільки тоді бронетанкові заводи займались в першу чергу саме ремонтом пошкоджених машин.

Крім того, тут може бути ще один елемент маніпулювання цифрами статистики – на відміну від періоду до повномасштабного вторгнення в Україну, Кремль в показники по випуску танків міг також включати й роботу БТРЗ при Міноборони РФ, де навіть просто відремонтовані ОБТ могли бути подані як "нові".

Виробництво танків на "Уралвагонзаводі", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Врешті, керівництво Кремля раніше заявляло про план випустити до 2025 року 1600 нових танків. Щоб виконати цей план, російський ВПК тепер має випускати щороку не менше 530-540 машин, тобто буквально в 2 рази більше, аніж до повномасштабного вторгнення, що виглядає малореальним.

Тому на цьому тлі заяви про збільшення випуску танків та іншої бронетехніки вдвічі може бути просто прагненням видати бажане за дійсне.

Процес виробництва снарядів на потужностях російського ВПК, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що стосується потенціалу РФ виготовляти снаряди на даний момент, то тут Jamestown Foundation наводить такий діапазон цифр. Якщо виходити із заяв західних чиновників, уже опублікованих у пресі, то звідти випливає, що Росії знадобиться ще 2 роки для виходу на темпи виробництва в 2 млн снарядів на рік.

Водночас, якщо врахувати, що до повномасштабного вторгнення в Україну російський ВПК не тільки виготовляв 1,2 мільйони нових пострілів, але й 0,5 млн відремонтованих снарядів також, то тут вже виходить цифра орієнтовно в 1,7 млн снарядів на рік. Із чого ми від Defense Express далі можемо зробити висновок про те, що ймовірно РФ зараз має значно більші можливості постачати снаряди для своїх військ, аніж як досі вважалось.

Російські окупанти ведуть вогонь із гаубиць "Мста-Б" калібру 152 мм, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Чи дійсно російський С-400 є "бестселером" та як Україна дійсно його знищила