xcounter
#

"Уралвагонзавод" крім танків хоче робити й трактори, але точно не для фермерів

9421
Інженерна машина ПЗМ-2 на базі трактора Т-150, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Інженерна машина ПЗМ-2 на базі трактора Т-150, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Схоже, що тут історія про техніку подвійного призначення, яка може бути використана для військової логістики та фортифікаційних робіт

На рашистських профільних ресурсах з’явилась інформація про те, що "Уралвагонзавод" у федеральній базі патентів РФ зареєстрував модель власного колісного трактора, патент на яку діє ще з 14 червня 2023 року. Ця модель трактора від "Уралвагонзавода" візуально нагадує трактор РТМ-160, який виготовлявся на потужностях "УВЗ" з 2004 по 2009 рік для цивільного агросектору.

На перший погляд, це виглядає як мінімум дивно. Бо у тому ж червні 2023 року була новина про те, що керівництво "Уралвагонзаводу" прийняло рішення відмовитись від виробництва "непрофільної" цивільної продукції, зокрема залізничних вагонів, а усі сили зосередити на виробництво та ремонт танків. Але схоже, що у цьому випадку рашисти збираються робити трактори аж ніяк не для цивільного ринку.

Читайте також: У РФ намагаються схрестити їжа з вужем та створюють розвідувально-штурмові бригади
Модель трактора, патент на яку "Уралвагонзавод" зареєстрував влітку 2023 року, зображення з відкритих джерел

Для початку можемо пригадати приклад інженерної машини ПЗМ-2, базою для якої виступає легендарний трактор Т-150, що свого часу виготовлявся у Харкові. Далі можемо співставити, що зображена на патенті "Уралвагонзаводу" модель трактора вцілому нагадує згаданий вище РТМ-160, але розмір капоту збільшений, очевидно – під більш потужнішу силову установку.

У відкритому доступі можемо побачити дані, що "УВЗ" у свій час міг виготовляти РТМ-160 не тільки у базовій версії для сільськогосподарських робіт, але й також – у версії навантажувача, у версії машини для землерійних робіт та у версії тягача для залізничних вагонів при виконанні маневрових робіт. А якщо подивимось на рисунок патентної моделі, то побачимо, що і на новому тракторі "Уралвагонзаводу" є вузли для кріплення навісного обладнання, що може бути використана під описані модифікації.

РТМ-160, який колись випускав "Уралвагонзавод", ілюстративне фото з відкритих джерел

Викладене далі може бути лише припущеннями, але ці припущення як мінімум мають право на існування.

Коли західні аналітики відзначали успіхи ЗСУ по знищенню логістики армії РФ, то наголошували зокрема, що мала механізація робіт є однією із базових причин негнучкості транспортної системи ворога, що в свою чергу спрощувало завдання для ЗСУ. Тому тут логічно очікувати, що ворог як мінімум спробує підвищити рівень механізації своєї логістики, виготовляючи ті самі трактори на "Уралвагонзаводі".

Вивантаження снарядів рашистів із вантажного критого вагону, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Або ж – навіть на відео від наших операторів дронів фіксувались приклади, коли російські окупанти для побудови фортифікаційних укріплень використовували навіть цивільну будівельну техніку. І це з поправкою на те, що значну частину техніки для цивільного ринку РФ взагалі імпортує.

Тому тут також логічно очікувати, що рашисти навіть в цьому сегменті спробують "імпортозаміститись", виготовляючи зокрема додаткові трактори, які б можна було використати зокрема для будівництва фортифікаційних споруд. Навіть якщо комплектуючі для своїх тракторів "Уралвагонзавод" все рівно імпортуватиме з Китаю.

Інженерна машина ПЗМ-2 на базі трактора Т-150, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Окупанти біля Бахмуту натягнули сіті проти БПЛА, можливо це навіть працює (відео)