xcounter
#

У РФ намагаються схрестити їжа з вужем та створюють розвідувально-штурмові бригади

15213
У РФ намагаються схрестити їжа з вужем та створюють розвідувально-штурмові бригади

Нові розвідувально-штурмові бригади мають бути створені у кожній армії та армійському корпусі РФ, але дуже нагадують спробу масштабувати досвід 100-ої експериментальної розвідувальної бригади, яку хотіли розформувати через три роки після створення

У Москві продовжують продовжують шукати свої особливі шляхи у військовій справі й запланували створити розвідувально-штурмові бригади. Про це з посиланням на власні джерела повідомили "Известия", зазначивши, що такі бригади мають бути створені у кожній загальновійськовій армії та армійських корпусах.

Головними задачами нових бригад буде - штурм укріплень та розвідка у ближньому тилу ворога. Зазначається, що ці бригади отримають танки, бронетехніку, артилерії, БПЛА, бійців будуть навчати діяти у закритому просторі окопів та будівель, а за своїми навичками вони, далі цитата, "будуть рівнозначні спецназу".

Читайте також: Окупанти біля Бахмуту натягнули сіті проти БПЛА, можливо це навіть працює (відео)

армия рф

На жаль більше деталей немає, а у російській експертному середовищу вже піднялась хвиля критики, бо на чому спирається одночасне поєднання діаметрально протилежних задач не зовсім зрозуміло. Також доволі слабко проглядаються будь-які історичні та наявні приклади.

Водночас у самій РФ ще у 2009 році створили експериментальну 100-розвідувальну бригаду (Моздок) шляхом об'єднання підрозділів з інших бригад - з 56-ої десантно-штурмової бригади забрали один батальйон, загін спецпризначення з 10-ої бригади спеціального призначення, до них додали батальйон РЕБ, дивізіон САУ, танкову та інженерно-саперну роту, загін БПЛА та зенітну ракетно-артилерійську батарею.

армия рф

У 2012 році 100-у розвідувальну бригаду пропонували навіть розформувати, аргументуючи це тим, що об'єднали абсолютно непоєднувані речі. А також бідкались, що невдало спробували скопіювали бронекавалірійський полк армії США 90-х років від яких Пентагон відмовився за досвідом операція "Буря у пустелі".

А також активно кивали на нові розвідувальні бригади США - Battelfield Surviliance Brigade, які тоді існували і являли собою саме розвідувальні - більше за рахунок засобів радіоелектронної розвідки та БПЛА, а не бойові підрозділи. Зараз вони переформатовані на Expeditionary Military Intelligence Brigade з аналогічною суттю. Але 100-а розвідувальна бригада РФ продовжує своє існування у приблизно у тому ж організаційно-штатному стані.

А фраза, що "навички" будуть як у "спецназу" доволі сильно видає неприкритий популізм, бо якраз спецпризначенці мають значно меншу підготовку у веденні загальновійськових штурмових дій і якраз залучаються до виконання спеціальних завдань.

штурм будівлі спецназом
Штурм будівлі "спецназом", який немає жодного відношення до реальних бойових дій

Зокрема радянські армійські підрозділи спеціального призначення створювались як диверсійний засіб у глибокому тилу для знищення ракетних установок, арсеналів, баз зберігання, атак на аеродроми противника тощо. Кількість бійців у таких бригадах була на рівні 600-1000 осіб (у кадрових бригадах - 300), а строки підготовки бійців та її вартість була на порядки більша ніж умовного мотострілка.

А "амплуа" штурмовиків ці підрозділи отримали під час двох воєн у Чечні, бо виявились найбільш боєздатними підрозділами. І скоріш за все саме у такому ж стилі їх активно використовували й під час повномасштабного вторгнення, бо за оцінками західних фахівців втрати більшості бригад спеціального призначення РФ досягли рівня 90% від початкового кількісного стану.

Можливо зробити припущення, що намір створити розвідувально-штурмову бригаду пов'язаний із бажанням російського командування створити максимально універсальне з'єднання, яке має самостійно проводити розвідку переднього краю та власними силами здійснити штурм, при цьому уникаючи проблеми взаємодії з іншими підрозділами. Все це звісно у поєднанні підготовки на рівні "спецпризначенців", але у взаємодії з власними, а не приданими, танками та артилерією і з постійною дорозвідкою своїми ж БПЛА.

Але зазвичай такий універсалізм добре виглядає лише у теорії, а на практиці призводить лише до вкрай обмеженої кількості засобів, що само по собі не дозволяє виконати "нарізаний" об'єм задач. Що звісно не означає, що нові з'єднання, які формуються у РФ, не несуть нові виклики.

Читайте також: Вперше з 1904 року Росія втратила командувача флотом: ліквідація Соколова разом зі штабом ЧФ РФ