xcounter
#

У США суперечки щодо закупівель двох критично важливих ракет, одна з яких потрібна й Україні

6034
Ракета AIM-120 AMRAAM, фото — U.S. DoD
Ракета AIM-120 AMRAAM, фото — U.S. DoD

Республіканці через затримки та нібито необґрунтовану вартість програми SM-6 та AMRAAM не дають "зелене світло" на багаторічні закупівлі цих ракет, хоча погодили п’ять інших програм

Пентагон у своєму бюджетному запиті на 2024 рік хоче отримати 1,4 млрд доларів на фінансування семи високопріоритетних ракетних програм протягом наступних п’яти років, і ще майже 2 млрд — на закупівлю компонентів цих боєприпасів, критично важливих для обороноздатності США у контексті протистояння такому противнику, як Китай.

Читайте також: США розгорнули зенітну SM-6 на 240 км, яка може бити навіть по кораблям
ракета NSM Naval Strike Missile
Пуск ракети NSM, фото U.S. DoD

У цьому переліку — таке озброєння, як протикорабельна ракета NSM, високоточні боєприпаси GMLRS, зенітні ракети PAC-3 для Patriot, протикорабельні LRASM, високоточні крилаті ракети JASSM, зенітні ракети SM-6 та авіаційні AMRAAM.

Втім, республіканці з Палати представників не хочуть надати дозвіл Пентагону на контракти для двох з семи критично важливих програм — ракет SM-6 для ВМФ та ракет AMRAAM для Повітряних сил, розповідає видання Defense News.

ракета AIM-120 AMRAAM
Пуск AIM-120 AMRAAM з F-16C. Всі фото: U.S. Air Force

Причина — республіканці критикують ці програми через зміни у їхній вартості, а також затримок, які виникли під час попереднього контракту з компанією RTX (Raytheon Technologies), і що зараз не було надано "реалістичний кошторис", тому немає чіткого розуміння вартості кожної програми і виробничих потужностей.

Демократи вже розкритикували таке рішення республіканців, наполягаючи на тому, що це вплине на здатність США ефективно протистояти Китаю у ймовірній війні. Білий дім теж наполягає на тому, щоб профінансувати багаторічні закупівлі ракет SM-6 і AMRAAM, бо це має допомогти наростити базу оборонної промисловості.

Разом з тим, представник RTX Кріс Джонсон у коментарі Defense News підтвердив інформацію про затримки у програмах і відзначив, що компанія вже працює над усуненням проблем.

Так, щодо ракети SM-6, то тут зміщення строків пов’язано з затримками у виробництві двигунів, і що RTX вже працює з Військово-морськими силами, шукаючі альтернативні варіанти. З приводу ракети AMRAAM Джонсон також наголосив на тісній співпраці з Повітряними силами, мета якої — усунути "пробіли" у виробництві, а також розширити програму, щоб зекономити більше коштів.

Повертаючись до суперечки через програми SM-6 та AMRAAM у Конгресі, то варто відзначити, що сьогодні Пентагон не має право здійснювати багаторічні закупівлі ракет доти, доки не буде прийнято бюджет. Як відзначають у виданні, тепер ці закупівлі відтермінуються як мінімум на декілька тижнів, якщо не на декілька місяців.

Загалом у США практика багаторічних закупівель передусім використовувалося для наддорогих програм, таких як закупівлі кораблів чи літаків, але з урахуванням сьогоднішнього попиту на озброєння та критичної потреби США у ракетах Пентагон вирішив перенести цю практику і на інше озброєння, щоб пришвидшити виробництво.

Бо, наприклад, за різними варіантами моделювання можливої війни США проти Китаю за Тайвань демонструють, що лише за три тижні американське військо може відстріляти 5000 крилатих ракет різних типів, водночас на поповнення запасів знадобиться 20-25 місяців.

Крім того, якщо ми говоримо про AMRAAM, то виробництво цієї ракети важливе й для України, у тому числі у контексті майбутнього озброєння Повітряних Сил ЗСУ багатофункціональними винищувачами F-16.

Так, як раніше розповідав Defense Express, Пентагон оголосив про замовлення у RTX партії ракет AIM-120 AMRAAM у рамках USAI (Ініціатива сприяння обороноздатності України) на суму в 192 млн доларів.

Раніше у цьому місяці у RTX також розповіли про темпи виробництва цих ракет — сьогодні цей показник зріс до 1200 одиниць на рік, але водночас це вже максимум, який здатна виготовляти компанія на своїх потужностях.

Читайте також: Навіть нашпиговані JDAM і AMRAAM радянські літаки – це тимчасове рішення, і тому нам потрібні західні літаки