xcounter
#

Ремонт гаубиць M777 у ЗСУ, Mirage-2000D під SCALP-EG для України та інші новини тижня від Defense Express

2493
Французькі ударні літаки Mirage 2000D, ілюстративне фото від Dassault Aviation
Французькі ударні літаки Mirage 2000D, ілюстративне фото від Dassault Aviation

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Mirage-2000D

Орієнтовно місяць назад, тобто в січні 2024 року, Командування Повітряних Сил в своїй заяві окреслило зокрема, що "не виключено, що бойові спроможності бомбардувальників Су-24М посилить Mirage-2000D", що уже виглядало цікавим сигналом. Бо це означало, що наша країна зацікавлена отримати від Франції спеціалізовані ударні літаки, "заточені" під роль носія крилатої ракети повітряного базування SCALP-EG.

Читайте також: Велика Британія хоче передати Україні дрони зі штучним інтелектом: можливо мова йде про "рій"
крилата ракета SCALP-EG
Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

А тепер і французьке профільне видання IntelligenceOnline в своїх публікаціях від 5 та 12 лютого зазначало, що Україна не просто веде із Францією перемовини про отримання Mirage-2000D, питання отримання цих літаків мало бути ледь чи не провідним під час візиту президента Франції Еммануеля Макрона до Києва 13-14 лютого цього року. Щоправда, наразі є повідомлення, що візит французького президента до України поки що відкладений через "безпекові міркування".

B-52

На цей момент ВПС США можуть підняти у повітря лише три із п’яти наявних в строю стратегічних бомбардувальників B-52, при загальній кількості всього 76 літаків.

B-52
Відновлений стратегічний бомбардувальник B-52H "Wise Guy" у березні 2021 року, фото - Air Force Global Strike Command, Master Sgt. Ted Daigle

Щоб підтримувати працездатність парку B-52, американським військовим доводиться все частіше вдаватись до "канібалізму запчастин", при цьому в хід йдуть не тільки "борти" з "кладовища літаків" на авіабазі Девіс-Монтан, але й стройові бомбардувальники також.

M777

Командування Сил логістики Збройних Сил України повідомило, що українські військові опанували проведення відновлення гаубиць M777. "Серед технологій, що застосовують фахівці з ремонту за напрямком діяльності, зварювання титанових поверхонь пошкоджених артилерійських систем", - йдеться в офіційному повідомленні.

Опанування більш глибокого ремонту M777 у ЗСУ вкрай важливо, бо саме ця 155-мм гаубиця по суті є основною причепною артилерійською системою у цьому натівському калібрі у строю. Тому їх відновлення саме в Україні економить значний час на логістику, коли цю артилерійську систему необхідно було відправляти за кордон.

AV-8B Harrier II

Для охорони судноплавства в Червоному морі було задіяно літаки не тільки з авіаносців ВМС США, але й і з універсальних десантних кораблів також, при цьому мова саме про літаки вертикального злету та посадки AV-8B Harrier II.

При цьому пілот одного із AV-8B Harrier II зі складу 231-ої ескадрильї авіації Корпусу морської піхоти США, розміщеної на універсальному десантному кораблі USS Bataan, капітан Ерл Ерхарт заявив про збиття загалом семи дронів-камікадзе єменських хуситів за весь час перебування американського флоту в регіоні.

Знищений ВДК "Цезарь Куников"

Корпус морської піхоти США знову наголошує на проблему підтримки запасів боєприпасів, яка насправді випливла ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року — а сьогодні актуальність цієї проблеми вийшла на новий рівень, коли з огляду на висновки війни в Україні та нападу "ХАМАСу" на Ізраїль виникає питання — а як довго США зможуть дозволити собі витрачати мільйони доларів на ракети, якими вони знищують у рази дешевші дрони та й інше озброєння.

корабель зенітна ракета
Фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD

Як чудову ілюстрацію сьогоднішніх реалій генерал-лейтенант Карстен Хекл наводить приклад, як Україна лише п’ятьма надводними дронами MAGURA V5 потопила в рази дорожчий російський великий десантний корабель "Цезарь Куников" — і це приклад того, що Пентагон сьогодні не знаходиться на "правильному боці витрат", коли йдеться про відбиття атак великих груп безпілотних засобів.

Читайте також: Супутник з електромагнітною зброєю: деталі нової зброї РФ проти США, про що йде мова, як працює, чим загрожує