xcounter
#

США можуть підняти в повітря лише три із п’яти B-52, канібалізм запчастин виріс на 200%

13424
Стратегічний бомбардувальник B-52H, ілюстративне фото з відкритих джерел
Стратегічний бомбардувальник B-52H, ілюстративне фото з відкритих джерел

Американцям доводиться докладати все більше зусиль, щоб утримувати в строю заслужені бомбардувальники

На даний момент ВПС США можуть підняти у повітря лише три із п’яти наявних в строю стратегічних бомбардувальників B-52, при загальній кількості всього 76 літаків. Щоб підтримувати працездатність парку B-52, американським військовим доводиться все частіше вдаватись до "канібалізму запчастин", при цьому в хід йдуть не тільки "борти" з "кладовища літаків" на авіабазі Девіс-Монтан, але й стройові бомбардувальники також.

На цьому тлі рівень канібалізації парку B-52 ВПС США, порівняно із 2019 роком, виріс аж на 200%, і це навіть без поправки на глобальний збій ланцюжків поставок комплектуючих. Про це пише портал Defense News.

Читайте також: У НАТО згадали, що не узгодили стандарт на реактивну артилерію: до чого це вже призвело та чи є вихід
Американські B-52 на консервації, ілюстративне фото від Reuters

Тут варто відзначити, що коли цей портал пише про проблеми з "канібалізацією" B-52, то він посилається на слова технічного персоналу, безпосередньо задіяного в процесі обслуговування цих бомбардувальників.

Якраз звідти і вдалось дізнатись авторам Defense News, наприклад про те, що до "канібалізму запчастин" доводиться вдаватись зокрема тому, що більшу частину необхідних комплектуючих, зокрема до двигунів TF33 від Pratt & Whitney, які виготовлялись ще у 1960-х роках, промисловість уже або не виготовляє, або виготовляє у недостатніх кількостях. Через що навіть такі дрібні запчастини, як звичайні клапани, доводиться іноді чекати взагалі по 900 діб.

Свою роль зіграло ще й те, що із загалом 744 виготовлених бомбардувальників цього типу в строю залишилось усього 76, через що занадто багато підрядників просто припинило свою роботу, бо не очікувало, що на їх послуги чи агрегати до B-52 буде хоч якийсь попит.

Стратегічний бомбардувальник B-52H, ілюстративне фото з відкритих джерел

На такому тлі технічному персоналу "на місцях" виглядає реально простішим або взяти необхідну деталь на "кладовищі літаків", або ж скрутити її із стройового "борта", який все рівно був поставлений на технічне обслуговування і певний час не літатиме. Але і це є лише тимчасовим рішенням, бо кількість літаків, які можна "відканібалити", не є безкінечною.

Водночас, як підкреслює Defense News, командування стратегічної авіації, тобто Global Strike Command (GSC), проблеми з "канібалізацією" парку B-52 по суті не визнає, і на запит порталу детальну відповідь давати не стало. Втім, там таки визнали, що з поставкою окремих важливих елементів від промисловості бувають суттєві затримки по строкам.

Натомість у GSC наголосили, що запланована програма модернізації парку B-52 дозволить не просто оновити агрегати літака, але й заодно зменшити рівень трудозатрат технічного персоналу. Раніше Defense Express розповідав, щоб відновити один B-52 з консервації, США знадобилось 2 роки і 10 тисяч людино-годин.

Стратегічний бомбардувальник B-52H, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Авторитетний IISS порахував скільки РФ відновлює танків та інших бронемашин на рік