xcounter
#

Чим особливі Mirage-2000D, і чому мова про підсилення ними Су-24М

13147
Французькі ударні літаки Mirage 2000D, ілюстративне фото від Dassault Aviation
Французькі ударні літаки Mirage 2000D, ілюстративне фото від Dassault Aviation

Чому виникло питання і про спеціалізовані ударні літаки для ЗСУ, і який важливий функціонал вони мають

Командування Повітряних Сил у своїй заяві окреслило, що F-16 зараз у пріоритеті, але A-10 та Mirage-2000D також не виключені. "Звісно одразу відмовитися від експлуатації радянських літальних апаратів ми не зможемо. Тому поряд із F-16 у небі працюватимуть і МіГ-29, не виключено, що бойові спроможності бомбардувальників Су-24М посилить Mirage-2000D, а штурмовиків Су-25 - A-10 Thunderbolt II", - підкреслював Командувач Повітряних сил ЗСУ Олещук.

Ця заява була важлива не просто фіксацією факту, що нашій авіації потрібні не тільки літаки для завоювання переваги в повітрі. Але й також і тим, що наші військові окреслили перспективну потребу отримати спеціалізований ударний літак Mirage-2000D, який має насправді дуже важливий функціонал.

Читайте також: Що це за динамічний захист ARAT, який може стояти на M1 Abrams
Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Річ у тім, що ударний Mirage-2000D є штатним носієм крилатих ракет SCALP-EG, та іншого керованого авіаційного озброєння. Відповідно, якщо мова пішла про те, що "не виключено" можливість підсилення наших Су-24М літаками Mirage-2000D, то очевидно йдеться про перспективний намір зокрема збільшити кількість носіїв західних КР в строю авіації ЗСУ.

Тим більш, раз пішла мова про не виключену можливість підсилення наших Су-24М за рахунок Mirage-2000D, то варто звернути увагу й на такий технічний аспект – керівництво MBDA визнало, що для адаптації SCALP-EG під наші бомбардувальники знадобилось "лише декілька тижнів". З цього в свою чергу випливає, що коли німці заявляють про строк до 6 місяців для адаптації Taurus під Су-24М, то очевидно, що вони не перебільшують.

Ракета Taurus KEPD 350, фото - MBDA Deutchland

І якщо Берлін таки ухвалить політичне рішення дати нам крилаті ракети Taurus, то певну частину наших літаків потрібно буде вилучити із поточного використання для адаптації під нові КР, і на цей період буде необхідна "підміна". У вигляді тих же Mirage-2000D, як зараз не виключають ПС ЗСУ.

В даному випадку варто ще окремо підкреслити – Повітряні Сили говорять саме про Mirage-2000D як спеціалізований ударний літак, а не про абстрактний "Mirage-2000 як носій SCALP-EG", бо тут можливі різні коливання, зокрема у перемовинах із французькими партнерами.

Французькі ударні літаки Mirage 2000D, ілюстративне фото від Armée de l'Air

Наприклад, коли наше видання у серпні 2023 року розповідало, що у французів ходять чутки, що вони могли дати нам Mirage 2000 під SCALP-EG, то ми там фіксували зокрема що серед переліку чуток було і про адаптацію списаних перехоплювачів Mirage-2000C під крилаті ракети. Але об’єктивно кажучи, списані винищувачі з "апгрейдом" під КР – не надто гарний варіант, краще уже змагатись саме за спеціалізовані носії.

Або ж інша історія, яка може впасти у вічі – що мовляв Індонезія так поки і не реалізувала намір викупити в Катару 12 "зайвих" Mirage-2000-5. Але наскільки відомо, літаки цієї модифікації не є носіями SCALP-EG.

І ці всі наведені нюанси лише підкреслюють, чому у випадку з підсиленням для наших Су-24М варто наполягати саме на спеціалізованому ракетоносному варіанті Mirage-2000D, а не на будь-яких інших.

Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Франція розмірковує: купити HIMARS або зробити свій, бо на озброєнні всього 9 M270 LRU на все військо