xcounter
#

Для адаптації Taurus під наші F-16 знадобиться до 1,5 року, для Су-24М треба лише до 6 місяців

10502
Ракета Taurus KEPD 350, фото - MBDA Deutchland
Ракета Taurus KEPD 350, фото - MBDA Deutchland

І це німці тут заявляють ще відносно стислі строки, порівняно з іншими аналогічними випадками

Якщо рішення по передачі Україні німецьких крилатих дозвукових ракет Taurus KEPD 350 таки нарешті буде прийнято, то для інтеграції цих КР на наші Су-24М знадобиться до 6 місяців, із яких до 2 місяців – це "прикрутити" саму ракету на бомбардувальники, ще до 4 місяців – навчити персонал, який буде залучений до застосування такої зброї.

Водночас, є також розрахунки, скільки часу знадобиться на можливу інтеграцію ракет Taurus на ті F-16, які у найближчому майбутньому отримає Україна. Там проміжок обчислюється від 1 до 1,5 років. Про це під час спеціального заходу для журналістів 27 жовтня заявив Іоахим Кнопф, генеральний директор MBDA Deutschland, пише портал Janes.

Читайте також: РФ хоче зробити за 3 роки 1000 ракет 40Н6 до С-400, які можуть бити майже на 400 км
Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Видання також наводить слова керуючого директора MBDA Deutschland Томаса Готшильда про те, що його компанія спочатку чекає офіційного рішення від канцлера Німеччини Олафа Шольца про передачу Україні Taurus KEPD 350, а уже потім приступатиме й до процесу відновлення виробництва цих ракет.

А далі там наводяться слова і вище згаданого Кнопфа про те, що якщо рішення таки буде прийняте, то на процес відновлення виробництва ракет Taurus знадобиться мінімум рік, із можливими затримками з поставкою електроніки та вибухівки.

Ракета Taurus KEPD 350, фото - MBDA Deutchland

Але цікаво, що за підсумками цього заходу на twitter-профілі MBDA Deutschland з’явилось дещо інше повідомлення про перспективи відновлення виробництва Taurus.

Мовляв, вони готові поновити випуск цих КР у короткостроковій перспективі, і що в рамках цього процесу на ракету можна буде "інтегрувати нові технічні досягнення", щоб "зберегти можливості користувачів на найближче десятиріччя".

Від Defense Express тут пропонуємо звернути увагу одразу на аспекти. Судячи з усього, в Німеччині може зараз відбуватись розгортання усієї інфраструктури, необхідної для забезпечення рішення по передачі Taurus Україні (якщо і коли таке буде прийнято). В іншому разі навряд чи би управлінці MBDA Deutschland проводили наведені вище розрахунки.

Якщо говорити про строки, то в наших умовах період на інтеграцію до 6 місяців на Су-24М та 1-1,5 роки на F-16 виглядає аж занадто великим, із поправкою на те, що нам Taurus треба "ще на вчора". Але з іншої сторони, за німецькими мірками це ще дуже оперативно.

Як пише той же Janes, той же Кнопф визнав, що для завершення робіт по інтеграції Taurus на Eurofighter для ВПС Німеччини знадобиться період до 2028 року, а на даний момент начебто єдиним носієм ракет цього типу в строю люфтваффе є ударний літак Tornado.

Ракета Taurus KEPD 350, фото - MBDA Deutchland
Читайте також: Чи є відповідь на проблему з С-400 з ракетами 40Н6 з дальністю 380 км