xcounter
#

F-16 у пріоритеті, але A-10 та Mirage-2000D не виключенні - Командувач Повітряних сил Олещук

3519
A-10 Thunderbolt II
A-10 Thunderbolt II

​Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук розставив всі крапки над "ї" у питанні чи потрібні Україні інші типи західних бойових літаків окрім F-16

Багатофункціональний винищувач F-16 є основним пріоритетом, але не виключно, що у небі України з'явиться американський штурмових A-10 Thunderbolt II та французький винищувач Mirage-2000D, про це заявив Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

Це стало відповіддю на слова Командувача Сухопутними військами ЗСУ Олександра Сирського, який закликав посилити Україну штурмовиками A-10 та ударнми вертольоти AH-64 Apache та AH-1 Super Cobra, а також багатофункціональні UH-60 Black Hawk.

Читайте також: РФ почала встановлювати на танки новий комплекс РЕБ "Сания": як виглядає та про що це говорить

"Повітряні Сили розглядали і розглядають різні авіаційні платформи для посилення і подальшого розвитку бойової авіації України. В пріоритеті сьогодні, звісно освоєння F-16, на який уже перенавчаються українські пілоти. Втім наші фахівці вивчають й інші можливості щодо збільшення бойового потенціалу авіації в цілому", - зазначив Микола Олещук.

F-16
F-16

Також він уточнив, що наразі Україна не виключає будь-яку допомогу від партнерів у питанні авіації, навіть із розуміння того, що освоєння кожного нового типу літака чи вертольоту складний і не швидкий процес, але він може бути реалізований.

"Звісно одразу відмовитися від експлуатації радянських літальних апаратів ми не зможемо. Тому поряд із F-16 у небі працюватимуть і МіГ-29, не виключено, що бойові спроможності бомбардувальників Су-24М посилить Mirage-2000D, а штурмовиків Су-25 - A-10 Thunderbolt II", - підкреслив Командувач Повітряних сил ЗСУ.

Mirage-2000
Mirage-2000

Варто нагадати, що інформація про можливе посилення Повітряних сил України французькими літаками Mirage-2000 час від часу з'являлись в інформаційному просторі, особливо на початку 2023 року. Зокрема у березні французькі ЗМІ навіть повідомляли, що нібито навчання на Mirage 2000 вже проходить й називали конкретні авіабази. Але у Повітряних силах цю інформацію спростували.

Щодо A-10 Thunderbolt II, то цей американський штурмовик Україна, як писали американські ЗМІ, просила ще на початку повномасштабного вторгнення РФ. Тоді заклики щодо A-10 були й у США на рівні екс-посадовців, вільність слів який вже не обтяжена займаною посадою.

На фоні цього, цілком можливо, що за останні місяці дещо у концепції Повітряних сил України змінилось, або можливості отримання, або можливості обслуговування та експлуатації, або інші речі. Бо до цього часу у Командуванні Повітряних Сил ЗСУ говорили про виключну концентрацію на одному типу літака - багатофункціональному винищувачі F-16. Зокрема на пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ 21 вересня 2023 року питання отримання Україною саме цих двох типів літаків було прокоментовано наступним чином:

"Чим штурмовик A-10 може допомогти, якщо російська ППО його просто знищить? Нам потрібно завоювати перевагу в повітрі. Нам потрібний багатоцільовий літак, сучасний", - підкреслили у Повітряних силах.

Ще більше дісталось Mirage 2000, який дійсно важко назвати сучасною машиною, а також акцентовано, що необхідно зосередитись на одному, максимум двох типах літаків.

"Ми не можемо брати все що завгодно з авіаційного парку. Це не раціонально. Це просто виснажить роботу наших людей... Mirage 2000 - застаріла модель, і у Франції є значно кращі літаки, і в Європі", - було тоді зазначено.

Mirage 2000
Mirage 2000

Водночас цю ситуацію необхідно розглядати й у часовому вимірі. Станом на вересень 2023 року питання отримання Україною F-16 все ще "висіло у повітрі". Тому, цілком можливо, потребувало концентрації й у публічному просторі, або потребувало нерозголошення будь-яких перемовин з метою убезпечення їх від зайвої уваги.

При цьому поява у ЗСУ спеціалізованих літаків типу A-10 дійсно має сенс лише в умовах, коли російська винищувальна авіація буде відігнана від переднього краю, а це без F-16 реалізувати неможливо.

Також залишаємо оригінальний допис Командувача Повітряних сил ЗСУ Миколи Олещука:

Читайте також: Франція розмірковує: купити HIMARS або зробити свій, бо на озброєнні всього 9 M270 LRU на все військо