xcounter
#

Франція розмірковує: купити HIMARS або зробити свій, бо на озброєнні всього 9 M270 LRU на все військо

M270 LRU (фото: Armée française)
M270 LRU (фото: Armée française)
5442

Підхід Франції до озброєння своїх сухопутних військ, як здається, залишається взагалі без змін попри зміну реальності й ситуація із заміною M270 LRU - більш ніж ілюстративний приклад

Збройні сили Франції й так не відрізняються потужністю озброєння, а у ході програми SCORPION взагалі перетворюються на суцільні експедиційні сили призначені для дій у заморських територіях, але не до повномасштабної війни у Європі. Й на фоні планів скоротити кількість танків у строю з 222 одиниць до 122 Leclerc існує наявний пробіл у далекобійних можливостях сухопутних сил.

Бо на всю армію Франції є 9 реактивних систем M270 LRU. Раніше було 11, але дві передали до України. І це на фоні унікальних планів тієї ж Польщі на 500 HIMARS та 288 корейських K239 Chunmoo, або Фінляндії - модернізувати всі 41 наявні M270, або країн Балтії, які на трьох замовили 20 HIMARS.

Читайте також: Що це за десантно-штурмові бригади формує РФ і чи дійсно вони будуть здійснювати десанти
M270 LRU

Тому ситуація, коли на 114-тисячні французькі сухопутні війська є лише 9 реактивних далекобійних систем звісно вимагає виправлення. Й за планами головного управління озброєння міноборони країни, як пише Defense24, необхідно закупити 26 ракетних систем.

Залишаємо за дужками те, що закупівля має пройти двома траншами по 13 систем, з яких перший має бути завершений до 2030 року, а другий аж до 2035 року. Бо це знову про питання сприйняття реальності у Парижі. Й зрештою цікавішим є вибір, який міноборони Франції має зробити: закупити готове, чи розробити своє.

На одному боці сумісність із країнами НАТО, отримання готового перевіреного рішення. На іншому - вкладання грошей у власну розробку з усіма ризиками. Звісно, по середині між ними - локалізація, але доволі сумнівно, що французька оборонка може бути у цьому дуже сильно зацікавлена, бо Nexter (входить у KNDS) має концепт власного аналога HIMARS.

На поки наявному у мережі зображенні у поганій якості видно рішення наближене до K239 Chunmoo з двома пакетами на шасі Tatra 815-7 8x8. Але звісно особливість не у пусковій, а у ракетах до неї. А у випадку бажання отримати національне рішення - це потреба розробити керовану ракету для ударів на дальностях, якщо брати аналоги, 80-160 км, а також балістичні ракети на 300-500 та навіть більше кілометрів, якщо порівнювати з PrSM.

І це абсолютно новий рівень задачі, який доволі важко реалізувати й потребує не лише грошей, а значного часу. Але враховуючи строки, які вже озвучені у Парижі, скоріш за все, саме це й закладається міноборони Франції.

Водночас чи вийде знайти додаткових клієнтів, а без цього розробка заради створення 26 систем себе не виправдає, окрім встановлення на них астрономічного цінника, доволі складне питання. Зрештою поки всі наявні контракти на подібні системи демонструють абсолютну перевагу HIMARS. На другому місці - ізраїльський PULS з Іспанію, Данією, Нідерландами та планами на Німеччину, де він може бути локалізований.

PULS
PULS

Тобто новій ракетній системі від Nexter, якщо вона й буде створена, доведеться конкурувати одразу з двома системами. При цьому на стадії, коли більшість європейських країн буде експлуатувати HIMARS або PULS та мати відповідний запас боєприпасів до них. Звісно залишається й ринок поза межами європейського континенту, але й там позиції оборонної промисловості Франції, якщо звісно не брати Rafale, портфель замовлень на який перевалив за 200 машин , далекі від абсолютної впевненості у власних силах, коли навіть майже виграний тендер із Caesar переходить до ізраїльської САУ Atmos.

Читайте також: Рашисти показали, як стріляють із РБУ-6000 на МТ-ЛБ, і це дуже дивна зброя