xcounter
#

Бувай KMW та Nexter: навіщо виробники Leopard 2 та Caesar відмовляються від власних брендів та стають KNDS

9051
Проект пан'європейського танка EMBT від KNDS (всі фото: KNDS)
Проект пан'європейського танка EMBT від KNDS (всі фото: KNDS)

Німецька KMW відома своїми Leopard 2, PzH 2000 та Puma, а французький Nexter - Leclerc, Caesar та VBCI, компанії об'єднались у холдинг KNDS ще у 2015 році, але тепер впроваджують єдиний бренд

Відтепер німецька компанія KMW та французька Nexter, а також всі їх дочірні компанії будуть виступати під єдиним брендом - KNDS (офіційно розшифровується, як KMW+NEXTER Defense Systems). Про це офіційно оголосила прес-служба холдингу, який був створений шляхом об'єднання компаній ще у 2015 році. Тобто юридично змінюється мало, головна зміна - саме у впроваджені єдиного бренду.

Й тому офіційно мова йде про "гармонізацію іміджу". І хоча від виробників озброєння таке словосполучення може здатися дивним, але насправді оборонний ринок також має цілий пласт з брендів, ребрендингу, неймінгу та всього іншого з маркетингової сфери.

Читайте також: Оголошено строк, за який Повітряні Сили відновили польські та словацькі МіГ-29 до бойового стану
Leopard 2
Leopard 2 - головний продукт KMW

Й свого часу, коли у 2000 році об'єднувались Daimler-Benz Aerospace AG (а це вже до речі вже був конгломерат з Daimler-Benz, MTU, Dornier та Messerschmitt-Bölkow-Blohm), французько-італійська Aérospatiale-Matra та іспанська CASA, назва Airbus також була незвична, але об'єктивно зручніша.

Але звісно час для впровадження нового бренду може бути доволі значним, наприклад сприймати AgustaWestland, Alenia Aermacchi та Oto Melara під єдиним брендом Leonardo, який об'єднав майже всю італійську оборонну промисловість у 2016 році, й досі комусь може бути важко.

Й саме тому наразі зазначати, що Leopard 2 не від KMW, а Caesar не від Nexter, а в обох випадках від KNDS певний час також буде трохи незручно. Але справа в тому, що впровадження "єдиного бренду" KNDS цілком прагматичний крок, бо головна мета компанії стати пан'європейським постачальником сухопутного озброєння та військової техніки.

Caesar
Caesar один з головних експортних активів Nexter

Така консолідація разом із спільним стратегічним управлінням, як зазначається холдингом, "є значним вкладом у стандартизацію сухопутних військ у Європі та інших замовників оборонної промисловості Європи".

Справа в тому, що коли існують "національні" бренди є розуміння того, що Caesar - це французька САУ, а PzH 2000 - німецька, Leclerc - французький танк, Leopard 2 - німецький. Тому цілком логічно, що французька армія буде хотіти озброїтись французьким озброєнням, а німецька - німецьким. І це стосується й іншого озброєння, гусеничної БМП Puma та колісної VBCI, бронемашин Dingo та Griffon.

Griffon
Griffon від Nexter має стати основним MRAP збройних сил Франції

А для єдиного холдингу така ситуація доволі складна, тим паче поточна кількість замовлень на техніку вже не виправдовує виключно національне виробництво. Зокрема якщо KMW свого часу отримав замовлення на декілька тисяч Leopard 2, то тепер замовлення на півсотні танків вже виглядає доволі непогано й розраховано на багаторічне виконання з прицілом на кінець 2020-х років, як на прикладі Норвегії.

RCH 155
RCH 155 від KMW

Саме тому об'єднання KMW та Nexter у єдиний холдинг вже дозволяло зосередити в одній структурі дійсно значний перелік наявної та перспективної продукції, задача якої стати дійсно пан'європейськими видами озброєнням. А для цього приставки "французька" чи "німецька", об'єктивно лише заважають.

Читайте також: У Повітряних Силах розповіли про те, як перехоплювали Х-47 "Кинжал" та іншу "балістику" завдяки ЗРК Patriot