xcounter
#

Оголошено строк, за який Повітряні Сили відновили польські та словацькі МіГ-29 до бойового стану

6601
МіГ-29AS (всі фото: Vzdušné sily OS SR)
МіГ-29AS (всі фото: Vzdušné sily OS SR)

Загалом Україна мала отримати до 27 винищувачів МіГ-29 від Словаччини та Польщі, які вже "встали на крило" у Повітряних Силах України

Передані Польщею та Словаччиною винищувачі МіГ-29 знадобилось відновлювати до повноцінного бойового стану, що цілком логічно з огляду на їх вік. Але строки які для цього знадобились вкрай красномовні.

Зокрема під час брифінгу начальник Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов повідомив, що протягом червня "на крило" були поставлені всі отримані винищувачі МіГ-29. На відео з 20:07:

Читайте також: Голландія мала шість "зайвих" Chinook, які віддала компанії із США замість для ЗСУ

Враховуючи те, що перші польські МіГ-29 були передані ще на початку квітня, а передача всіх словацьких МіГ-29AS завершилась у середині того ж місяця, то на їх відновлення знадобилось загалом понад 60 календарних днів. Нагадаємо, що завдяки підтримці союзників Україна отримала 13 МіГ-29AS від Словаччини та до 14 МіГ-29 від Польщі.

Й насправді ці строки цілком можливо вважати максимально стислими. Зокрема з 13 МіГ-29AS, які були на озброєнні повітряних сил Словаччини, одразу 9 не змогли перелетіти самостійно та доставлялась суходолом.

Також цілком можливо, що окрім відновлення бортів до бойового стану у цей же термін була проведена робота з їх часткової модернізації шляхом встановлення систем, які дозволяють використання західного повітряного озброєння, зокрема, протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM та високоточних бомб JDAM-ER.

Читайте також: У Повітряних Силах розповіли про те, як перехоплювали Х-47 "Кинжал" та іншу "балістику" завдяки ЗРК Patriot