xcounter
#

У Повітряних Силах розповіли про те, як перехоплювали Х-47 "Кинжал" та іншу "балістику" завдяки ЗРК Patriot

У Повітряних Силах розповіли про те, як перехоплювали Х-47 "Кинжал" та іншу "балістику" завдяки ЗРК Patriot
4600

Лише за один місяць своєї роботи на Patriot, українські зенітники вже успішно перехопили понад 80 цілей, включно із балістичними ракетами від ОТРК "Искандер", Х-47 "Кинжал" та ракетами з комплексів С-400

Командир 93-ої зенітної ракетної бригади Збройних Сил України полковник Сергій Яременко розповів про реальне бойове застосування зенітного ракетного комплексу Patriot, розкривши цілий ряд вкрай цікавих деталей.

Повне інтерв'ю з комбригом опубліковано відомчим виданням Міноборони України АрміяInform. Водночас з боку Defense Express звернемо увагу на найцікавіші аспекти, які дозволяються оцінити дійсну професійність та майстерність українських військових, які за мінімально можливий термін опанували нову зброю.

Читайте також: Армія РФ біля Оріхова та Новосілки поставила бригади, що хотіли взяти Київ, та мають "Торнадо-С" і САУ "Пион"
Командир 93-ої зенітної ракетної бригади Збройних Сил України полковник Сергій Яременко
Командир 93-ої зенітної ракетної бригади Збройних Сил України полковник Сергій Яременко (фото: ArmyInform)

Зокрема все навчання тривало менше трьох місяців, що у три-чотири рази менше за стандартні строки опанування комплексу. При цьому на навчаннях особливу увагу якраз було й приділенню перехопленню балістичних цілей. Відбиття такої атаки звісно відпрацьовувалось на симуляціях, але мова йшла про конкретні зразки балістичних ракет, які стоять на озброєнні РФ, а не про абстрактні цілі.

Попри такий стислий строк опанування, розрахунок Patriot 4 травня цього року знищив перший Х-47 "Кинжал" й за словами командира бригади, те що це була саме "гіперзвукова" ракета стало відомо лише після аналізу уламків. Що ще раз говорить про те, що на термінальній ділянці "Кинжал" веде себе, як звичайна балістична ракета.

Водночас, одна справа перехопити таку ціль один раз, зовсім інше - робити це системно. Й справжній "екзамен" українськими зенітниками був успішно зданий 16 травня.

"Майже одночасно з різних напрямків летіло 16 балістичних цілей, більшість із них прицільно на комплекс Patriot. Завжди пишаюсь підлеглими, та цього разу навіть я був шокований їхньою витримкою. Люди розуміли, що безпосередньо на них рухаються балістичні ракети. Вони не запанікували ні на секунду, діяли злагоджено та організовано, розподілили цілі по секторах, забезпечили їх знищення на мінімальній дальності, достатньо високо, аби зменшити вірогідність пошкоджень інфраструктури", - говорить полковник Сергій Яременко.

Зазначимо, що тоді, відповідно до зведення Генштабу ворог тоді використав 6 ракет "Кинжал", 10 ракет наземного базування (від ЗРК С-400 та/або ОТРК "Іскандер-М"), які були успішно знищені. Для їх перехоплення Patriot тоді працював фактично у режимі "кулемета" та за пару хвилин здійснив понад 30 пусків. Останнє нажаль відомо через розповсюдження відео з роботою комплекса.

Також командир 93-ої зенітної ракетної бригади повдіомив, що за місяць своєї роботи на Patriot, українські зенітники вже знищили понад 80 повітряних цілей.

"Наші люди володіють дійсно безцінним досвідом, і я зовсім не перебільшую. Впевнений, що ми викладемо його в книгах, які вивчатиме нове покоління зенітників", - зазначив Сергій Яременко.

Читайте також: Як працює Patriot при перехопленні балістичної цілі