xcounter
#

Як працює Patriot при перехопленні балістичної цілі

15153
Протиракета MSE
Протиракета MSE

Patriot є одним з небагатьох комплексів протиракетної оборони, який дозволяє перехоплювати балістичні ракети та має практичну доведену бойову ефективність

Під час 100% за результативністю відбиття комбінованої ракетної атаки РФ з використанням балістичних та крилатих ракет оперативно-тактичного ракетного комплексу "Искандер" був використаний ЗРК Patriot. Про це офіційно повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Перехоплення балістичних ракет Patriot у версії PAC 3 зобов'язаний декільком особивостям. Й на першому місці - можливість автоматичної роботи, бо це вкрай важливо з огляду на швидкість реакції, бо "вікно можливості" успішного перехоплення балістичної ракети вимірюється у секундах.

Читайте також: Денонсація РФ Договору про звичайні збройні сили в Європі: яке він мав значення

Саме тому Patriot може працювати в ручному, напівавтоматичному й автоматичному режимах. Саме останній дозволяє йому знищувати цілі без втручання людини. Й це єдиний варіант, коли необхідно перехопити балістичну ракету, що заходить під кутом близьким до 90 градусів, а її швидкість становить 2,8 км/с.

Можливості повторного пуску може й не бути, якщо перша ракета схибить, тому зазвичай по одній цілі може працювати дві протиракети одночасно.

На початковій стадії польоту на протиракету передаються команди управління від РЛС, яка веде балістичну ціль та відслідковує її переміщення, а вже на кінцевій ділянці протиракета бачить ціль власною радіолокаційною головкою самонаведення та наводиться самостійно. При цьому активно маневрує завдяки поясу мініатюрних твердопаливних двигунів.

Вже далі відбувається те, завдяки чому Patriot PAC 3 може перехоплювати балістичні цілі. Справа в тому, що балістична ракета вже падає на ціль й тому її необхідно не пошкодити, а гарантовано знищити у повітрі. Тому задача протиракети - врізатись у ціль й за рахунок величезної зустрічної швидкості та енергії зіткнення знищити ціль. Тобто мова фактично йде про ситуацію, коли кулею необхідно збити кулю.

кінетичний перехоплювач

Але навіть у цій ситуації ніхто не скасовує фізику й гравітація продовжує працювати, а уламки протиракети та балістичної ракети падають на землю.

Читайте також: Нічна масована комбінована атака РФ відбита: знищено 92,5% крилатих ракет та 83% Shahed