xcounter
#

Перехоплення балістичного "Искандера": ЗСУ вчергове знищили аналоговнєтний міф РФ

6823
Ракета 9М723 ОТРК "Искандер"
Ракета 9М723 ОТРК "Искандер"

У РФ роками створювали міф під назвою "не смешите мои Искандеры", кінець якому покладений Збройними Силами України

Під час ракетної атаки РФ по Києву 29 травня було використано балістичні та крилаті ракети від ОТРК "Искандер" й відповідно до повідомлення Генерального штабу ЗСУ всі 11 ракет були знищені.

Таким чином вперше офіційно повідомлено про успішне перехоплення саме балістичних ракет ОТРК "Искандер". Й Збройні Сили України знищили черговий російський міф про анаговнєтне озброєння. Справа в тому, що балістична ракета 9М723 для цього комплексу, відповідно до заяв рашистів, має "унікальні характеристики" для прориву протиракетної оборони.

Читайте також: Чи зможе Австралія приєднатись до "танкової коаліції" й чому мова навряд йде про Abrams

Зокрема, якщо брати офіційні данні з РФ, ракета створена з використанням технології малопомітності, а на кінцевій ділянці маневрує з перевантаженням у 20-30G. Вона оснащена комплексом РЕБ аналогічному тому, який встановлюється у міжконтинентальний "Тополь-М", а під час атаки відстрілює хибні цілі. Все це, як постійно кричали у Кремлі - гарантує те, що "Искандер" пробиває будь-яку протиракетну оборону.

ОТРК
ОТРК "Искандер"

Все це було вкрай важливо для Москви для того, щоб створити міф можливості ураження комплексів протиракетної оборони від міжконтинентальних балістичних ракет, які США почало розміщувати у Європі у Польщі та Румунії. Й саме тому жахало НАТО розміщенням ОТРК "Искандер" у Калінінградській області. Згодом, до цієї концепції приєднали й аналоговнєтний "Кинжал", міф про який також був зруйнований Збройними Силами України.

А наразі від "Искандера" залишився лише розкручений у РФ вислів - "не смешите мои Искандеры". Й вся ця розробка, яка об'єктивно була стратегічною програмою для Кремля, яка тривала з 1988 року до прийняття його на озброєння у 2006 році, з подальшою модернізацією у 2010-х роках, тепер довела неспроможність виконати свою головну задачу.

Хоча першу тріщину він дав після війни за Нагірний Карабах. У 2021 році премєр-міністр Вірменії Пашинян заявив, що від ОТРК "Искандер" не було жодної користі: "або не вибухали при влученні у ціль, або лише у 10% правильно спрацьовували". Але тоді претензії були відносно саме надійності та точності й зрештою, так чи інакше, мова йшла про експортну версію ракети.

ОТРК

Але наразі мова йде саме оригінальні ОТРК "Искандер" та повноцінні балістичні ракети 9М723 у повній комплектації. Саме ті, на які було покладено стратегічну задачу з прориву протиракетної оборони США та НАТО.

Читайте також: Кремль несподівано вирішив провести головний морський парад у внутрішньому морі НАТО