xcounter
#

Чи зможе Австралія приєднатись до "танкової коаліції" й чому мова навряд йде про Abrams

Abrams - основний бойовий танк Австралії, але навряд країна його зможе передати (всі фото: Australian Army)
Abrams - основний бойовий танк Австралії, але навряд країна його зможе передати (всі фото: Australian Army)
7620

Основним бойовим танком Австралії наразі є Abrams, але їх на весь континент лише 59 одиниць, й тому головним кандидатом є зовсім інша машина

Австралія вже неодноразово передавала вкрай важливу допомогу Україні, зокрема й важким озброєнням, наприклад, саме Канберра передала до України, разом із США, 155-мм гаубиці M777, посилювала ЗСУ бронетранспортерами M113, а також бронеавтомобілями Bushmaster, які отримали вкрай схвальні відгуки від українських бійців.

Також треба зазначити, що австралійські оборонні компанії вже почали активно співпрацювати з Україною, як приклад - два контракти на бойові модулі з Electro Optic Systems. Але у Міноборони України закликали Австралію розширити допомогу Україні та увійти до танкової коаліції, відповідне звернення записав очільник відомства Олексій Резніков.

Читайте також: Нічна масована комбінована атака РФ відбита: знищено 92,5% крилатих ракет та 83% Shahed

У самому зверненні не називається сама модель танка, але зазначимо, що у збройних сил Австралії наразі у строю знаходиться 59 одиниць M1A1 Abrams. Така кількість, враховуючи те, що мова йде про необхідність оборони цілого континенту, відносно мала. Навіть враховуючи всі можливі фактори.

M1A1 Abrams
M1A1 Abrams збройних сил Австралії

Й, об'єктивно, навряд мова йде саме про ці машини, які почали надходити до країни з 2006 року. Саме тому можливо подивитися на те, що було в австралійських збройних сил до Abrams. І це будуть вже знайомі Україні німецькі танки Leopard 1, але у трохи специфічній версії - Leopard AS1.

Leopard AS1 відрізняється адаптацією систем під роботу в умовах жаркого клімату, а на початку 2000-х років Австралія здійснювала програму часточкової модернізації машин шляхом встановлення тепловізійного прицілу. Загалом країна у період з 1976 по 1978 роки отримала 90 танків, 8 БРЕМ та 5 мостоукладників. Всі танки були виведені з експлуатації на рівні 2007 року та частково передані до музеїв.

Leopard AS1
Leopard AS1

Таким чином уряд Австралії цілком має можливість приєднатися до танкової коаліції, при цьому взагалі без загрози втрати боєздатності.

Також слід зазначити, що Олексій Резніков нагадав й про бронеавтомобілі Hawkie, які є класичним представником свого класу у категорії легких бронемашин. Їх кількість у строю збройних сил Австралії станом на середину 2022 року складає понад 200 одиниць.

бронеавтомобіль Hawkie
Бронеавтомобіль Hawkie

Але справа в тому, що їх виробництво наразі триває, а плановий темп їх виробництва має становити 50 одиниць на місяць, а загалом уряд Австралії планує замовити до 1100 таких машин.

Читайте також: Кремль несподівано вирішив провести головний морський парад у внутрішньому морі НАТО