xcounter
#

Всі 13 словацьких МіГ-29AS в Україні, але для передачі 9 машин їх знадобилось розібрати й це не добрий знак

МіГ-29AS (всі фото: Vzdušné sily OS SR)
МіГ-29AS (всі фото: Vzdušné sily OS SR)
27971

МіГ-29AS є найсвіжішими винищувачами у Повітряних Силах України, але те, що дев'ять з них знадобилось переправити суходолом однозначно говорить про їх реальний стан

Міністерство оборони Словаччини офіційно повідомило, що процес передачі винищувачів МіГ-29AS до України завершений. Він розпочався ще у березні, коли українські пілоти перегнали чотири літаки до України, але транспортування ще дев'яти машин відбувалось по іншому.

"Цю передачу було здійснено по суші з урахуванням максимально можливої безпеки, знову ж таки красно дякую всім хто брав у цьому участь, тому що в таких випадках це справді важлива і складна логістична операція", - повідомив міністр оборони Словацької Республіки Ярослав Над.

Читайте також: Скільки ще російських Ан-124 "Руслан" заарештовано, де знаходяться та чи є шанси повністю припинити польоти "Волга-Днепр"

Таким чином ще дев'ять літаків були частково розібрані для того, щоб їх можливо було переправити до України наземним транспортом. Причину такого рішення для транспортування машин у міноборони Словаччини не повідомили, але скоріш за все ці борти знаходились не у льотному стані.

МіГ-29AS

Зокрема, як повідомлялось раніше, для того, щоб підняти перші чотири борти українські техніки прибули за тиждень до вильоту із запчастинами та оглянули машини. Й можливо, що якраз результат цього огляду стали підтвердженням підозр, що російські фахівці, які долучались до обслуговування МіГ-29AS до російської агресії, здійснювали саботаж. Через це ресурс двигуна замість 350 годин становив лише 70.

МіГ-29AS

Й таким чином стан ще дев'яти словацьких МіГ-29AS скоріш за все був настільки поганим, що відремонтувати їх у польових умовах було неможливо. Й саме тому знадобилось їх розбирати та вести до України наземним транспортом, де їх чекає вже спеціалізований відновлювальний ремонт на відповідних потужностях.

При цьому словацькі МіГ-29AS є наймолодшими винищувачами, які зараз є у Повітряних Силах України. Вони були передані РФ Словаччині у 1994-1996 роках, а у середині 2004-2007-х роках пройшли модернізацію за участю російського "МиГ", американської Collins та британської BAE Systems на території країни НАТО.

МіГ-29AS

Завдяки чому отримали пакет оновлення з бортового комп'ютера, багатофункціональних дисплеїв у кабіні, навігаційного обладнання та зв'язку. Для порівняння, польські МіГ-29, які також передані Україні взагалі є базовими машинами виробництва 80-х років у версії для країн Варшавського договору.

Й саме тому потреба Повітряних Сил України у винищувачах можливо закрити лише машинами 4+ покоління, а передача МіГ-29 можуть лише слугувати для підтримки поточних можливостей.

Читайте також: Кремль відстріляв майже 4300 ракет "Луна" та "Скад" в Афганістані після виходу військ, результату нуль