xcounter
#

Голландія мала шість "зайвих" Chinook, які віддала компанії із США замість для ЗСУ

6504
CH-47D Chinook Королівських ВПС Нідерландів, архівне зображення з відкритих джерел
CH-47D Chinook Королівських ВПС Нідерландів, архівне зображення з відкритих джерел

А мотиви, яким голландці пояснили такий крок, виглядають як мінімум неоднозначно

Профільний портал Scramble.nl пише, що Королівські ВПС Нідерландів (Koninklijke Luchtmacht) завершили передачу свої шести списаних важких гелікоптерів CH-47D Chinook приватній компанії Billings Flying Services із США, що спеціалізується на гасінні лісових пожеж.

Домовленість про передачу цих вертольотів між нідерландцями та американцями була досягнута в березні 2023 року, остаточно питання було закрите 8 червня 2023 року після підписання відповідної угоди. Також зазначається, що Нідерланди змогли відмовитись від своїх старих CH-47D Chinook після того, як в листопаді 2022 отримали останні із 20 замовлених гелікоптерів нової версії CH-47F MYII CAAS Chinook (14 нових + 6 модернізованих до цього стандарту CH-47D).

Читайте також: "РЛС" Vera-EG від Нідерландів для України: що це за комплекс і які його можливості
CH-47D Chinook приватної компанії Billings Flying Services, зображення ілюстративне, наводить Scramble.nl

Цікаво, що в тому ж березні 2023 року Міноборони Нідерландів, коли в своєму офіційному повідомленні говорило про намір віддати вертольоти Chinook американській Billings Flying Services, то вказувала зокрема, що в якості альтернативного й розглядався варіант віддати ці гелікоптери для ЗСУ.

Але в підсумку від ідеї віддати вертольоти Україні відмовились, і для пояснення оборонне відомство Нідерландів обрало дуже специфічні пояснення. Мовляв, на нідерландських CH-47D Chinook використовувалась кабіни з обладнанням, обслуговувати яке були компетенції лише в Голландії та Сінгапурі, і це обладнання начебто занадто складне, аби наші вертолітники зуміли ним повноцінно користуватись.

CH-47D Chinook Королівських ВПС Нідерландів, зображення архівне, джерело - Billings Flying Service

Окрім того, голландське Міноборони окремо наголосило, що до цього моменту компанія Billings Flying Services й так використовувала списані CH-47D Chinook від Армії США. І це також було одним із аргументів, який вплинув на фінальне рішення.

Читайте також: Ізраїль веде розробку анти-гіперзвукового зенітного ракетного комплексу SkySonic