xcounter
#

"РЛС" Vera-EG від Нідерландів для України: що це за комплекс і які його можливості

9957
Один з елементів станції РТР Vera (всі фото та інфографіка: Era)
Один з елементів станції РТР Vera (всі фото та інфографіка: Era)

Vera-EG, попри те, що її вже встигли наректи "радіолокаційною станцією", є сучасною системою радіотехнічної розвідки, яка працює, як українська "Кольчуга"

Збройні Сили України посиляться станціями пасивної радіотехнічної розвідки Vera-EG, які будуть закуплені за кошти Нідерландів. Відповідно до повідомлення міноборони країни мова йде одразу про чотири таких станції загальною вартістю 150 млн євро, які виробляються чеською компанією Era.

Й попри те, що у багатьох ЗМІ ці станції назвали радіолокаційними, мова йде саме про пасивну станцію радіотехнічної розвідки, яка нічого не випромінює, але фіксує випромінення бортових радіо- та електротехнічних систем ворожих об'єктів. Тобто мова йде про станцію, яка працює аналогічно відомій український "Кольчузі".

Читайте також: Рашисти використовують системи "Земледелие", щоб затримати просування ЗСУ вперед

Станція Vera, "слухаючи" випромінення одночасно на трьох приймаючих пристроях, може отримати дані щодо дальності, курсу, висоти та швидкості повітряних об'єктів, та класифікувати їх за типом відповідно до величезної бібліотеки сигнатур. І все це в автоматизованому режимі й працюючи у повністю пасивному режимі не помітному для ворога.

Дальність роботи станції задекларована на рівні до 400 км, але це залежить від цілого ряду факторів, як висота цілі, радіогоризонт, потужність випромінення та інші фактори. Робочим сектором відстежування вважається 120 градусів.

VERA
Принцип роботи станції РТР Vera

Завдяки автоматизації обробки та передачі інформації відносно цілі стає можливим робота у режимі розвідувально-ударних контурів, коли весь об'єм даних у режимі он-лайн передається на відповідні засоби ураження.

станція РТР VERA
Сценарії застосування станції РТР Vera

Водночас необхідно розуміти, що робота станцій радіотехнічної розвідки не є панацеєю й вони природно мають працювати зі звичайними радіолокаційними станціями та іншими оглядовими системами, доповнюючи можливості кожної.

Також слід зазначити, що офіційно уряд Нідерландів повідомив про передачу станцій у версії Vera-EG. Водночас у каталозі продукції компанії Era актуальною є Vera-NG, яка відрізняється більшою кількістю цілей для одночасно відстежування, чутливістю, швидкістю обробки даних, ступенем загальної цифровізації тощо.

Також існує версія Vera-E, яка також призначалась для експорту, зокрема зустрічається інформація, що вона експлуатується чеськими збройними силами, а також була закуплена США, Естонією, Малайзією та Пакистаном. Можливо зробити припущення, що Vera-EG - це оновлена експортна версія NG.

Читайте також: Для опанування F-16 пілотами ПС ЗСУ створюють навчальний центр у Східній Європі