xcounter
#

Колумбія все ж таки закупила ізраїльські колісні САУ Atmos, які обрала замість Caesar: оголошена ціна та кількість артистем

САУ Atmos (фото: Elbit Systems)
САУ Atmos (фото: Elbit Systems)
3215

САУ Atmos відкрила для себе новий континент - Південну Америку та збільшила відрив від Caesar за кількістю операторів, але відстає за кількістю випущених САУ

Колумбія уклала угоду з ізраїльською Elbit Systems на закупівлю колісних самохідних артилерійських установок Atmos, вибір на користь яких зробила вкрай несподівано, бо вже майже поставила підпис під угодою з французьким Nexter з Caesar.

Уряд Колумбії офіційно повідомив, що уклав замовлення на 18 САУ Atmos на шасі 6х6, але не зазначив ціну. Водночас це зробив Elbit Systems, який у офіційному повідомленні про укладання угоди з неназваним покупцем на неоголошену кількість артистем повідомив, що вартість контракту становить 101,7 млн доларів.

Читайте також: Німеччина хоче мати одразу дві сучасні ракетні системи, але поки все в рамках "меморандумів"
САУ Atmos
САУ Atmos (фото: Elbit Systems)

Завдяки такій "синхронізованій" секретності, коли одна сторона називає кількість САУ, але не говорить за скільки, а інша називає загальну вартість без уточнення кількості систем, й стало відомо, що один Atmos на шасі 6х6 коштує 5,65 млн доларів.

Й вкрай цікаво те, що непідписаний контракт з Nexter на Caesar мав аналогічні параметри, як за кількістю у 18 САУ, так й за сумою у 101,7 млн доларів, тобто формально зараз Atmos та Caesar коштують однаково. І тоді цікавішими стають причини вибору Колумбії. Тим паче, що Elbit Systems мав не тільки запропонувати САУ не дорожче, але й запропонувати 10-річний кредит, як це зробили французи.

САУ CAESAR
САУ Caesar на шасі 6х6 (фото: Nexter)

Якщо ж порівнювати технічні характеристики, то Atmos та Caesar використовують 155-мм гармати з довжиною ствола у 55 калібрів. Тобто за дальністю стрільби ці системи майже однакові, про що говорить "паспортні" характеристики дальності стрільби снарядом ERFB-BB (розширеної дальності з покращеною балістикою та донним газогенератором) у 41 та 42 км, для Atmos та Caesar відповідно. Зазначимо, що різниця у 1 км цілком може бути результатом стрільби у різних умовах.

Вкрай подібне й заряджання, коли необхідно покласти снаряд, який вже досилається автоматично. При цьому в Atmos досилач працює зі снарядом та зарядом, а у Caesar 6х6 за заряд вже відповідає людина, але це єдина й навряд вирішальна причина.

Водночас у Caesar 8х8 автоматизація ширша завдяки встановленню маніпулятора, який спрощує роботу заряджаючого, а також роботі досилача із вишибним зарядом.

Але шасі в обох випадках для Колумбії - однакове 6х6 й оцінку різниці між Tatra T-815-VVN та Renault Sherpa 5 краще залишити спеціалізованим автомобільним виданням. Екіпаж обох САУ однаковий - до шести осіб, рівень цифровізації також, включно з балістичним радаром, тобто фактично глобальної різниці між Caesar та Atmos немає.

Тому й причини остаточного вибору саме ізраїльської системи з аналогічною ціною може знаходитись або у непублічних характеристиках САУ, на кшталт рівня інтеграції автоматизованої системи управління, у вартості технічного обслуговування, умов постачання, особливо у розрізі строків, або взагалі у політичній та інших площинах.

Зазначимо, що вибір на користь Atmos зробила й Данія, яка передає всі нові Caesar 8х8 до України, а замість них замовила ізраїльські САУ, а також ракетні установки PULS. Й загалом поки Atmos зберігає значний відрив у кількості операторів над французькою САУ, зокрема продукцію Elbit Systems обрали вже одинадцять країн: Азербайджан, Ботсвана, Камерун, Філіппіни, Таїланд, Румунія, Руанда, Уганда, Замбія, до яких приєднались Колумбія та Данія, а згодом нарешті цю систему має отримати й ЦАХАЛ.

Водночас Caesar, окрім армії Франції, експлуатується в Індонезії, Саудівській Арабії, Таїланді та Україні, але замовлений Бельгією, Чехією, Литвою та Мороко.

САУ CAESAR на шасі 6х6
Caesar все ж таки зберігає лідерство за кількістю проданих машин (фото: Nexter)

Але цікаво, що за кількістю випущених машин саме Caesar тримає впевнене лідерство - орієнтовно понад 220 вироблених, проти до 90-100 одиниць Atmos. Це пов'язано з тим, що багато країн замовляли ізраїльську САУ у незначній кількості, по 6 систем, а Руанда взагалі фігурує серед країн операторів завдяки одному Atmos. Таким чином назвати точно яка саме САУ більш популярна на ринку доволі складно.

Читайте також: У РФ заявили, що розробили квадрокоптер на дроті, але російський "розробник" перепродає систему з США