xcounter
#

Франція в останні секунди проґавила покупця на САУ Caesar, який обрав іншого неочікуваного постачальника

66834
САУ CAESAR, фото ілюстративне
САУ CAESAR, фото ілюстративне

Ціна питання – трохи більш як 100 млн доларів

Нещодавно стало відомо, що Колумбія у рамках переозброєння замовила французькі САУ Caesar, які б у армії цієї країни мали б стати "головним калібром". Ціна питання – 101,7 млн доларів під кредит на 10 років, інші подробиці цієї угоди не повідомлялися.

Водночас згодом видання Infodefensa повідомила про таке – в останній момент Колумбія відмовилася від закупівлі французьких САУ і прийняла рішення, яке викликало здивування навіть всередині збройних сил цієї країни.

Читайте також: Ізраїль продає з "розстрочкою" комплекс Barak MX, який здатний збивати "Іскандери"

Так, Колумбія замість французької системи вирішила придбати ізраїльську артилерійську систему Atmos 6x6 від Elbit Systems – йдеться про закупівлю 18 одиниць на суму 101,710 млн доларів, САУ мають бути поставлені протягом восьми років.

У контексті такої різкої зміни свого рішення (а колумбійці провели доволі ретельний відбір, в результаті якого найкращим рішенням спершу була обрана саме французька САУ від Nexter) відзначається, що французи зрештою збільшили кінцеву вартість на 12 %, тоді як інші кандидати, ізраїльська Elbit та турецька MKE, "зберегли" озвучені ціни.

Щодо САУ ATMOS, яку обрали колумбійці, то вона виробляється ще з 2006 року, і спершу була орієнтована на експорт. Має максимальну дальність пострілу до 41 км, швидкострільність від 4 до 9 пострілів за хвилину. Базується на вантажівці Tatra T815 VVN 6x6 з броньованою кабіною.

Читайте також: Пентагон вирішить яка колісна САУ найкраща у світі: ATMOS 2000, Archer, CAESAR, Nora B52 чи Brutus