xcounter
#

Ізраїль продає з "розстрочкою" комплекс Barak MX, який здатний збивати "Іскандери"

Ізраїльський комплекс протиповітряної та протиракетної оборони Barak MX, фото - IAI
Ізраїльський комплекс протиповітряної та протиракетної оборони Barak MX, фото - IAI
95857

Але покупцем такого ЗРК буде не Україна, а одна із держав Латинської Америки, яка нещодавно купила винищувачі за "подвоєним" цінником

Військово-повітряні сили Колумбії 30 грудня 2022 року домовились з ізраїльською оборонною корпорацією Israel Aerospace Industries (IAI) про поставку систем протиповітряної та протиракетної оборони Barak MX. Вартість контракту 131,2 мільйони доларів, строк виготовлення ЗРК та оплати за поставлені системи - до вересня 2026 року. Яку саме кількість пускових установок та ракет до них замовила Колумбія - не розкривається, пише портал Infodefensa.

Barak MX є вдосконаленою версією ізраїльського ЗРК Barak 8, що також продавався на експорт. Зазначається, що батарея Barak MX складається із мобільного командного пункту, РЛС та чотирьох пускових установок на 8 направляючих. Такий ЗРК може збивати цілі на дистанції до 30 км, 70 км або 150 км (залежно від вимог оператора), та на висоті до 16 км.

Читайте також: Ізраїль продає ЗРК Spyder для заміни комплекса "Куб", але покупцем буде не Україна

Колумбія давно та тісно співпрацює з Ізраїлем в сфері оборони. Аж настільки тісно, що наприклад Франція була вимушена погодитись на інтеграцію ізраїльських ракет "повітря-повітря" на винищувачі Rafale, які постачатимуться колумбійським ВПС. Колумбія в 2021 році мала оборонний бюджет на пристойному рівні в майже 7 мільярдів доларів.

Але при цьому країна по факту не має об’єктової ППО, захист її неба був покладений на 22 винищувачі Kfir ізраїльського виробництва, які мають бути списані уже в 2023 році.

Запуск ракети комплексу Barak MX розробки ізраїльської корпорації IAI, фото ілюстративне

"Попередник" Barak MX - комплекс Barak 8 має як мінімум один підтверджений епізод збиття російської балістичної ракети до ОТРК "Искандер", під час війни за Карабах в 2020 році між Вірменією та Азербайджаном.

У 2018 році Азербайджан придбав 12 пускових установок комплексу Barak 8 та 75 зенітних ракет до них, і в 2020 році такі засоби ППО знадобились для захисту Баку від вірменських "Іскандерів" російського виробництва.

Азербайджанські Barak 8 на параді, зображення з відкритих джерел

Зазначимо, що для Колумбії за останній час це вже другий контракт на посилення повітряних сил. Зокрема країна терміново закуповує 16 винищувачів Rafale, загальна вартість контракту при цьому складатиме аж 3,15 мільярда доларів. Висока ціна пов'язана з терміновістю - поставка першої партії 3-5 літаків має відбутись уже в 2023 році.

Читайте також: Одна із країн-союзниць РФ отримає ізраїльські РЛС до "Залізного купола"