xcounter
#

Франція знайшла нового покупця на Rafale, що хоче літаки вже за рік та готовий платити по $200 мільйонів за один

23801
Багатоцільовий винищувач Rafale французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Багатоцільовий винищувач Rafale французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Подвійна ставка" вийшла не тільки через терміновість, але й також через необхідність "перепрошивки" під озброєння від Ізраїлю

Уряд Колумбії замовить у Франції поставку 16 нових багатоцільових літаків Rafale, загальна вартість контракту при цьому складатиме аж 3,15 мільярда доларів.

За бажанням влади Колумбії, поставка першої партіх 3-5 літаків має відбутись уже в 2023 році, та коштуватиме 678 мільйонів доларів. Безпосереднє підписання контракту має відбутись на початку наступного року, пише портал Scramble.nl

Читайте також: Який покупець "з грошима" відмовився від вживаних F-16, навіть коли під боком армії з десятками літаків
Багатоцільовий винищувач Rafale в лівреї ВПС Колумбії, ілюстративний рендер від видання Infodefensa

Така терміновість поставки першої партії пов’язана не тільки із тим, що французька Dassault аж настільки активно прагне наростити портфель замовлень на "Рафалі". Але й також – тому, що Колумбії нові бойові літаки потрібні буквально "на вчора". "Ядром" колумбійських ВПС зараз є 22 багатоцільові винищувачі Kfir ізраїльського виробництва, строк служби яких вичерпується уже в 2023 році.

Перш ніж ухвалити рішення купувати Rafale, уряд Колумбії "перебрав" варіанти з купівлею літаків F-16V, Eurofighter Typhoon та JAS39 Gripen, і ці варіанти не влаштували колумбійців із наступних причин.

Винищувачі Kfir ВПС Колумбії, ілюстративне фото з відкритих джерел

F-16V не влаштував колумбійців, бо за номенклатурою озброєння та бортового обладнання цей літак суттєво відставав від ізраїльського Kfir. При цьому американці відмовлялись від варіанту адаптувати F-16V для застосування авіаційного озброєння виробництва Ізраїлю, як то ракети "повітря-повітря" типів Derby чи Python 5.

ШведськийJAS39 Gripen цілком влаштовував Колумбію за своїми бойовими та експлуатаційними характеристиками. Але тут не зійшлись, бо шведська Saab не змогла б забезпечити оперативне виробництво та поставку літаків. Ну а Eurofighter Typhoon "відлякав" колумбійців своїми високими експлуатаційними затратами.

Eurofighter та Rafale, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наскільки важливим для ВПС Колумбії як замовника виявився параметр експлуатаційних затрат, свідчить такий показник – одна льотна година на Rafale коштуватиме на 30% дешевше, аніж на ізраїльському Kfir (де такий показник складає 18,7 тисяч доларів).

Хоча водночас уряд Колумбії за нові "Рафалі" заплатить по суті "подвійний цінник", якщо брати за аналогічним обсягом контракти. Наприклад, поставка 12 вживаних Rafale з модернізацією до стандарту F3R для Хорватії з усіма супутніми послугами коштуватиме "усього" дещо менше 1 мільярда євро, тобто менше 100 мільйонів євро за 1 літак. А колумбійці платитимуть аж 196 мільйонів доларів за один винищувач (з усіма супутніми послугами).

Винищувачі Kfir ВПС Колумбії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, тут справа не лише в терміновості поставки (бо, наприклад, перші "Рафалі" ті самі хорвати мають отримати не раніше 2024 року). Але й в супутніх "бонусах", на які погодилась французька Dassault. Наприклад – адаптація Rafale під авіаційне озброєння ізраїльського виробництва та можливість застосовувати протикорабельні ракети неназваного типу, або ж модернізація бортового обладання РЕБ.

Свої літаки Колумбія купуватиме в кредит, перші виплати за позикою мають відбутись за 5 років після поставки перших літаків. Але сума в 3 мільярди доларів для цієї латиноамериканської країни виглядає насправді цілком підйомною. За даними The Military Balance 2022, оборонний бюджет Колумбії в минулому році складав майже 7 мільярдів доларів при загальній чисельності збройних сил в 225,9 тисяч "багнетів".

Лінія по виробництву французьких винищувачів Rafale, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Наскільки важко збити Shahed-136 на МіГ-29, і які фактори ускладнюють завдання