xcounter
#

Наскільки важко збити Shahed-136 на МіГ-29, і які фактори ускладнюють завдання

19501
МіГ-29 Пoвітряних Сил України, фото наводить портал The Drive
МіГ-29 Пoвітряних Сил України, фото наводить портал The Drive

Чому вполювати "літаючий мопед" на винищувачі значно складніше, аніж крилату ракету рашистів

Видання The Drive в своїй новій публікації розповіло про те, наскільки важкими для наших МіГ-29 є дрони-камікадзе Shahed-136, які Росія отримує від Ірану. Одним із персонажів цього тексту був льотчик Повітряних Сил ЗСУ на позивний "Juice".

І він в своїх коментарях для американських журналістів прямо зізнався, що досі йому не вдалось збити жодного "мопеда" на своєму винищувачі. Хоча він зараз виконує задачі QRA – цілодобові вильоти швидкого реагування для перехоплення повітряних цілей рашистів.

Читайте також: Словаччина досі не передала Україні свої МіГ-29, хоча "попрощалась" із ними ще у серпні
Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, фото ілюстративне

Наприклад, "Juice" розповідав, що особливо активно на перехоплення "шахедів" йому літати доводилось у жовтні 2022 року, при цьому інтенсивність вильотів була не меншою, аніж у березні цього року. У нього було декілька вдалих моментів, коли вдалось уже "піймати в приціл" черговий дрон-камікадзе, і була готовність відкривати вогонь.

Але потім виявлялось, що винищувач у цей момент – прямо над населеним пунктом, збити його у цей момент означає завдати ще більшої шкоди. Тому Shahed-136 довелось "відпускати", вести його в зону поза населеними пунктами і "передавати" мобільним групам із ПЗРК та зенітними кулеметами, які власне й знищували "мопед".

Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, фото ілюстративне

Якби це парадоксально не звучало, але кожен із типів бортового озброєння МіГ-29 має свої недоліки в тих чи інших умовах полювання на "літаючі мопеди". Наприклад, бортова 30-мм гармата ефективна лише в тому разі, якщо перехоплення відбувається вдень, і "Шахед" опинився в зоні прямої видимості.

Ракети Р-73 із інфрачервоними ГСН ефективні лише за безхмарної погоди. Ракети Р-27 хоч і має радіолокаційну голівку самонаведення, але для її застосування по дронам-камікадзе наші льотчики мають все рівно "наближатись на небезпечну відстань".

У випадку з крилатими ракетами рашистів описані вище нюанси не мають настільки важливого значення. Тому вполювати ворожу КР на МіГ-29 суттєво простіше, аніж дрон-камікадзе з Ірану.

Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, фото ілюстративне

Ще один цікавий аспект розкрив льотчик на позивний "Karaya", майор та Герой України Вадим Ворошилов. Він наголошує, що найбільш часто рашисти відстрілюють свої дрони-камікадзе уночі. Тоді нашим пілотам доводиться працювати виключно "по приладам", опираючись на GPS-навігацію.

За таких умов доволі складно зрозуміти, де саме знаходиться той чи інший населений пункт, бо зникає "традиційний" навігаційний критерій – вогні біля житлових будинків, світло доводиться економити через рашистські удари по енергетиці України. Це в свою чергу також ускладнює роботу "по літаючим мопедам" у нічний час.

Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, фото ілюстративне
Читайте також: Gripen "пролетів", про F-16 не згадують: чи є для України можливість отримати західні літаки у осяжній перспективі