xcounter
#

Який покупець "з грошима" відмовився від вживаних F-16, навіть коли під боком армії з десятками літаків

27157
Винищувач F-16 ВПС США з номером - 90-0828, що зараз патрулює небо поряд з Україною, фото ілюстративне, автор - Rainer Mueller, фото ілюстративне
Винищувач F-16 ВПС США з номером - 90-0828, що зараз патрулює небо поряд з Україною, фото ілюстративне, автор - Rainer Mueller, фото ілюстративне

Президент Аргентини вирішив, що нові винищувачі поки "не на часі"

Аргентина у короткостроковій перспективі не зацікавлена у закупівлі винищувачів для своїх повітряних сил – таку можливість виключив безпосередньо президент країни Альберто Фернандес, відповідаючи на питання про програму літаків в інтерв’ю "Global Boardroom" Financial Times, розповідає видання Defense News.

f-16 данія аргентина
Данський F-16, фото ілюстративне, автор: Staff Sgt. G. D. Robinson

Говорячи про літаки, він відзначив, що наразі у країни "безперечно є інші пріоритети перед закупівлею зброї" – загалом же ця заява прозвучала після того, як група повітряних сил країни закінчила інспекцію та оцінку партії вживаних данських F-16 (водночас серед кандидатів також були індійський Tejas та китайський Chengdu FC-1).

Читайте також: Китай може озброїти Аргентину та "переграти" війну за Фолкленди із Великою Британією
індійський винищувач
Індійський Tejas. Джерело: Міністерство оборони Індії. https://twitter.com/DefencePROPalam/status/1446049477865848835, GODL-India, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11...

Раніше Аргентина також "прицінювалася" до закупівлі літаків Dassault Mirage F1 та Kfir, а також Saab Gripen і корейських FA-50 (які, до речі, закупила Польща) – але ці варіанти "пролітають", бо Аргентина не повинна мати на літаках жодних британських систем.

Разом з тим, в Аргентині рішення президента сприйняли не надто позитивні. Зокрема, оборонний аналітик Луїс Пінєйро відзначив таке: "Черговий раз ПС довелося якийсь час мріяти про надзвуковий винищувач, присвятивши час і ресурси перевірці, оцінці і вивченню рішень, які ні до чого не привели".

FA-50
FA-50

Він наголошує, що "сліпий до нарощування військово-повітряних сил у сусідніх Бразилії та Чілі, президент Фернандес бачить тільки мир у Південній Америці". Водночас, якщо винищувачам і дадуть "зелене світло", то, навіть маючи гроші, Аргентина зіштовхнеться з іншими проблемами, про які вже розповідали раніше.

У Defense News нагадують, що Аргентина не має в своєму активі надзвукових винищувачів з 2015 році, коли списали останній Mirage, а парк літаків наразі представлений учбово-тренувальними реактивними літаками IA-63 Pampa та нечисленними A-4AR Fighting Hawk.

A-4AR Fighting Hawk
A-4AR Fighting Hawk

А от, наприклад, Бразилія вже почала отримувати перші Saab Gripen NG і також має в активі близько 50 модернізованих F-5, а у Чілі є в розпорядженні 42 винищувачі F-16, а також 11 модернізованих F-5.

Читайте також: Аргентина у пошуках нового винищувача: коли навіть маючи гроші виникають проблеми