xcounter
#

Китай може озброїти Аргентину та "переграти" війну за Фолкленди із Великою Британією

2327
Мета стратегії Пекіну - щоб Лондон не зміг демонструвати свою міць у водах Китаю
Мета стратегії Пекіну - щоб Лондон не зміг демонструвати свою міць у водах Китаю

Аргентина страждає від хронічної економічної кризи та реваншистських настроїв, і цим намагається скористатись Пекін у своїх інтригах проти Лондона

Британська авіаносна група на чолі з авіаносцем HMS Queen Elizabeth уже увійшла у води Індійського океану, відтак – за декілька тижнів ця формація пройде і біля берегів Китаю. Те, як сама Піднебесна "зустріне" британську АУГ біля своїх берегів, прямо визначатиме формат подальшої конфронтації між Лондоном та Пекіном.

Про що може бути мова? Наприклад, про те, що Китай може спробувати "переграти" війну за Фолкленди між Великою Британією та Аргентиною, "руками" самої Аргентини.

Читайте також: Зробити "Нептун" абсолютною зброєю та перемогти РФ у війні на морі
Велика Британія занадто добре запам'ятала момент свого тріумфу після перемоги у Фолклендській війні 1982 року

Якщо опиратись на інформацію польського порталу Defence24, отримаємо наступну картину.

Велика Британія зробила усе, щоб Аргентина не змогла повторити атаку на Фолклендські острови: Лондон тримає в регіоні гарнізон мінімум в 1200 бійців та чотири винищувачів Eurofighter, Лондон запровадив фактичне ембарго на поставку сучасних озброєнь Аргентині – наприклад, в 2015 році британці завадили шведам поставити JAS 39 Gripen для аргентинських ВПС.

Штурмовики А-4 військово-повітряних сил Аргентини

В свою чергу, аргентинські збройні сили зараз образно кажучи "лежать на лопатках": в 2015 році країні довелось списати свої винищувачі Dassault Mirage III, основний тип бойового літака, що лишився на озброєнні – легендарний штурмовик А-4, близько 30 одиниць.

Зараз флот Аргентини має шість корветів за німецьким проектом МЕКО 140, поставлених у проміжок 1985-2001 років

Китай для Аргентини має "пакетну пропозицію": поставити 14-20 винищувачів JF-17 або ж J-10, п’ять корветів, що мають збудовані на аргентинських кораблебудівних верфях, 110 бронемашин 8х8 ВНІ. І такою "пакетною пропозицією" Китай "обробляє" Аргентину ще з 2015 року.

Свої винищувачі JF-17 Китай активно продає на експорт своїм союзникам та сателітам

Що стримує Піднебесну? У катапультних кріслах на винищувачах JF-17 використовуються елементи британського виробництва, і цю обставину може використати Лондон, щоб зірвати поставку.

Що стримує Аргентину? Вона зараз потерпає від економічної кризи, тому не має чим оплачувати навіть можливий кредит на поставку китайської зброї.

Ядро надводного флоту Аргентини - чотири есмінці за проектом MEKO 360 Almirante Brown

Але з іншої сторони, Аргентина зараз потерпає від наростання реваншистських настроїв у суспільстві, цілком логічна тенденція на тлі постійної політичної та економічної кризи в країні.

Тому цілком можливо, що китайська ставка на Фолкленди ще спрацює, і Пекін доб’ється свого.

Британська преса в 2018 році писала, що Аргентина начебто намагається купити в США вживаний УДК на тлі того, що ВМС самої Великої Британії списали свій вертольотоносець HMS Ocean

Тобто – що в один тривожний момент Великій Британії доведеться споряджати свою авіаносну ударну групу не для нового походу до берегів Піднебесної, а для ведення нової війни за Фолкленди, яка виникла в результаті вдалої інтриги Китаю.

Аргентинські військові постійно готуються до можливого реваншу за отриману 30 років поразку, навіть - на застарілій матчастині
Читайте також: Коронавірус "атакував" авіаносну ударну групу Великої Британії