xcounter
#

Зробити "Нептун" абсолютною зброєю та перемогти РФ у війні на морі

13750
Наші ВМС уже мають один такий комплекс, який можна використовувати не тільки навчальних завдань, але й також – для бойового чергування
Наші ВМС уже мають один такий комплекс, який можна використовувати не тільки навчальних завдань, але й також – для бойового чергування

Як це зробити Україні – підкаже досвід Фолклендської війни 1982 року, яка власне й уславила протикорабельні ракети як ефективний засіб боротьби із противником, що має чисельну перевагу

Чому таку увагу привертають темпи реалізації програми протикорабельного комплексу "Нептун"?

Бо є уявлення, що в сучасній війні на морі протикорабельні ракети – це "абсолютна зброя", що може уразити корабель будь-якого типу, та навіть більше – завдати такої поразки, що примусить противника відмовитись від втілення задуму.

Читайте також: Поставити "Нептун" у контейнерну пускову установку та не мати проблем із шасі
"Нептун" здатний уразити будь-який з кораблів Чорноморського флоту РФ

Уявлення це взяте із досвіду Фолклендської війни на морі 1982 року між Аргентиною та Великою Британією.

Тоді аргентинці мали у своєму розпорядженні максимум п’ять ПКР Exocet повітряного базування, наважились застосувати мінімум три таких ракети, потопили британський есмінець HMS Sheffield та контейнеровоз Atlantic Conveyor – "осердя" логістики. Між епізодами ураження HMS Sheffield та Atlantic Conveyor минув проміжок у майже три тижні, але ці події ледь чи не примусили британські експедиційні сили згорнути свою операцію по відвоюванню Фолклендських островів.

Так виглядав есмінець HMS Sheffield після ураження протикорабельною ракетою Exocet 4 травня 1982 року. Спричинена влучанням ракети пожежа по суті випалила всі внутрішні конструкції корабля, він затонув 10 травня того ж року

Просто на благо британців, більше ПКР Аргентина не мала, тому й вийшла наступна картина. Аргентинські штурмовики із некерованими авіабомбами уразили два британські фрегати, один есмінець та один десантний корабель.

Натомість - авіація Великої Британії збила до 100 аргентинських літаків, самій Аргентині не було чим продовжувати війну, тому власне британці й виграли свій раунд війни на морі.

Аргентинський штурмовик А-4 заходить на атаку корабля некерованими авіабомбами на малій висоті

Хоча від тих подій минуло майже 40 років, західні автори продовжують їх переосмислювати. На це вказує, наприклад, ось цей текст, розміщений буквально вчора на західному профільному порталі Naval Post.

В нашому контексті переосмислити досвід Фолклендської війни 1982 року – також корисно, бо маємо схожу диспозицію перед можливою "великою війною" із РФ на Чорноморському відтинку.

Схоже, що саме російські десантні кораблі будуть найбільш пріоритетною ціллю для українських "Нептунів"

Тобто – флот противника має разючу перевагу, сам противник виказує намір провести десантну операцію, успіх якої залежатиме зокрема від "логістичного плеча". Але у цьому разі – ми маємо зробити так, щоб наші протикорабельні комплекси "Нептун" стали фактором остаточної поразки противника.

Тим більш, що наші ВМС уже мають в своєму складі один дослідний зразок "Нептуна", який використовується для навчання розрахунків серійних дивізіонів, але котрий однак може виконувати і бойові задачі.

Церемонія передачі Військово-Морським Силам України першого зразка комплексу "Нептун", 15 березня 2021 року

Так от, якщо говорити про досвід Фолклендської війни. Переможці завжди бачать лише свої сильні сторони, а в переможених – завжди бачать лише уразливі місця.

Відповідно, автори Naval Post пишуть, що ефект від застосування своїх ПКР Exocet аргентинці знівелювали тим, що не поєднали свої кораблі та авіацію "в єдиний кулак", та не встановили "зону закритого доступу" над акваторією Фолклендських островів, або хоча б – не виводили свої кораблі на патрулювання, для якомога повнішого висвітлення надводної обстановки.

Аргентинський штурмовик Super Etendart із підвішеною протикорабельною ракетою Exocet

В свою чергу, офіцери британських ВМС а) всупереч отриманим дошкульним втратам, зберігали ініціативність дій, і б) таку ініціативність не гасили жодні обмеження "політичного роду".

Іншими словами – тодішнє керівництво Великої Британії цікавив тільки стратегічний результат – відвоювання Фолклендів, а як це зробити – керівництво збройних сил могло само обирати інструментарій.

Власне, саме завдяки наданій свободі дій Королівські ВМС Великої Британії і вийшли переможцями з Фолклендської війни 1982 року

А от аргентинці діяли зовсім іншим чином – офіцерський корпус цієї країни складався переважно із аристократів-землевласників, які прагнули централізованого управління.

Очевидно, із цим й пов’язана основна їх хиба – тобто що аргентинські сили вперто намагались уразити ескорт британських авіаносців, замість переключитись на важливіші цілі – кораблі логістичного забезпечення.

Комплекс "Нептун" на марші

Якщо ж перекладати вищесказане на український контекст, виходить наступне.

Звичайного читача може уражати картина, як дивізіон "Нептуна" із шести машин випускає в залпі до 24 ракет, які легко уражають будь-яке угрупування російських кораблів.

Але результативність "Нептуна" буде залежати не тільки від "маси залпу", але й також – від того, чи буде побудована на наших чорноморських рубежах цілісна система моніторингу надводної обстановки, в яку мають бути включені не тільки засоби ВМС України, але й "цивільні" радари АМПУ.

Видача цілеуказівки для "Нептуна" - одне із завдань, яке виконуватиме розвідувальний корабель ВМС України "Сімферополь", випробування якого ще не завершились

Як можемо судити із виступів на форумі "Україна 30. Безпека країни", побудова такої системи має відбутись протягом наступних двох місяців.

В іншому випадку, якщо офіцери наших ВМС не матимуть усіх можливих засобів для контролю за надводною обстановкою, їм буде складніше застосувати "Нептун" із належною цьому комплексу ефективністю.

Офіцери ВМС України опановують нову інтегровану автоматизовану систему ситуаційної обізнаності (АССО) на морі
Читайте також: "Залізний купол" вперше знищує ворожий БПЛА та збиває свій: як сучасна війна висуває нові вимоги до військової техніки