xcounter
#

"Залізний купол" вперше знищує ворожий БПЛА та збиває свій: як сучасна війна висуває нові вимоги до військової техніки

5011
Як виявилося, БПЛА не тільки ефективно знищують ворожу техніку, але й можуть стати перепоною для застосування своєї
Як виявилося, БПЛА не тільки ефективно знищують ворожу техніку, але й можуть стати перепоною для застосування своєї

Збитий ізраїльською системою "Залізний купол" безпілотник Skylark змушує замислитися над тим, якими будуть бойові дії, коли в небі, крім сотні ракет, буде ще й низка своїх та ворожих дронів, а також пілотована авіація

Армія оборони Ізраїля (IDF) нещодавно підтвердила, що ізраїльська система ППО "Залізний купол" випадково збила свій же безпілотник Skylark під час нещодавнього конфлікту з палестинськими бойовиками в секторі Газа.

Так, ізраїльське медіа Haaretz першим повідомило про цю подію, після чого інформацію підтвердили у ЦАХАЛ. Разом з тим, як раніше повідомляло видання Defense News, ЦАХАЛ оприлюднив інформацію про те, що "Залізний купол" також вперше знищив вже ворожий безпілотник під час бойових дій.

Читайте також: Задіяний Bayraktar TB2: На Рівненському полігоні проходять експериментальні навчання бригади Сухопутних військ ЗСУ
Безпілотник Ізраїль
Безпілотник Skylark постраждав від "своєї" ж системи ППО

Поки що невідомо, коли саме "Залізний купол" збив ізраїльський безпілотник та скільки взагалі БПЛА вдалося знищити системі ППО (як своїх, так і чужих). Водночас в IDF заявили, що вже розслідують інцидент зі збитим безпілотником.

Зрештою, ця подія серйозно занепокоїла ізраїльських високопосадовців та викликала в них досить логічне запитання: що це може означати для майбутніх операцій, коли значна кількість ворожих та союзних БПЛА, а також пілотовані бойові літаки будуть знаходитися на полі бою на близьких один від одного відстанях?

Разом з тим, як повідомляє видання Haaretz, "збитий БПЛА викликає сумніви в тому, що ЦАХАЛ достатньо підготовлений та має необхідні можливості для ведення довготривалих бойових дій без завдання шкоди власним силам".

Тож ця ситуація вкотре підтверджує, що в майбутньому зброя на полі бою має бути дійсно універсальною й повинна вміти виконувати низку суміжних задач або ж за допомогою незначних оновлень вміти швидко адаптуватися до реалій сучасного бою.

ППО
"Залізному куполу" треба було добряче попрацювати, щоб відбити атаку сотні ракет бойовиків

Так, "Залізний купол", який вміє збивати ворожі ракети (зокрема й крилаті), невеликі БПЛА, а також низьколітаючі пілотовані літаки, тепер повинен вміти й відрізняти невеликі дружні дрони від ворожих.

Як приклад "універсалізму" можна навести минулорічну новину про те, що Lockheed Martin планує перетворити транспортні літаки на ракетоносці – це надасть можливість як зекономити кошти, так і доставити на ТВД велику кількість ударних засобів, а за необхідності – знову повернутися до виконання транспортних місій.

Військово-транспортний літак С-17
Скидання палети з боєприпасами з літака С-17

У випадку ж із "Залізним куполом" мета трохи інша – отримати можливість уникнути втрат невеликих безпілотних літальних апаратів, які наразі глибоко інтегровані в сьогоднішні концепції операцій ЦАХАЛ. Але і тут є своє "але".

Так, з одного боку, може просто виявитися, що такі втрати невеликих (а тому і відносно дешевих) БПЛА від дружнього вогню стануть невіддільною частиною майбутніх операцій – змиритися з такою ідеєю можна як мінімум тому, що в цій ситуації немає безпосередніх ризиків для людини-пілота.

З іншого – втрата низки розвідувальних (та й ударних) безпілотників може призвести до того, що військові просто не зможуть отримати необхідну кількість розвідувальних даних для проведення операцій або ж втратять можливість вразити ворожі цілі.

У будь-якому випадку, питання щодо системи ППО "Залізний купол", які "вивів на поверхню" нещодавній конфлікт між Палестиною та Ізраїлем, залишатимуться цікавими для подальшого аналізу та спостереження за тим, як саме виробник та власне військові будуть шукати рішення для їх подолання.

Читайте також: Збройні Сили показали, як будуть "проламувати" позиції противника при наступі