xcounter
#

Lockheed Martin перетворить транспортні літаки на ракетоносці

4799
 Modern Weapon Boeing C-17 Globemaster III
Modern Weapon Boeing C-17 Globemaster III

Вже через рік Військово-повітряні сили США можуть отримати можливість завантажувати свої військово-транспортні літаки палетами з "розумною" зброєю, перетворивши ці літаки в ударні без потреби у тривалих та дорогих модифікаціях

У серпні цього року Lockheed Martin отримала контракт від Дослідницької лабораторії ВПС на суму 25 мільйонів доларів, у рамках якого компанія має розробити систему боєприпасів на палетах для скидання з військово-транспортних літаків.

Нову систему Lockheed Martin має продемонструвати на випробуваннях у 2021 році. Палету з боєприпасами Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extended Range (JASSM-ER) скинуть з транспортного літака, а потім ракети будуть розгорнуті на безпечній від літака відстані.

Читайте також: Армія США скоро отримає зброю та боєприпаси нового покоління (відео)
С-17
Військово-транспортний літак С-17

"Можливість використовувати одні й ті самі літаки для розгортання ракет без модифікації зекономить мільярди доларів та надасть нову можливість для доставки великої кількості бортових (ударних) засобів на ТВД", – кажуть розробники.

Так, наприклад, стратегічний військово-транспортний літак С-17 зможе перевозити до 32 боєприпасів JASSM-ER, але у процесі розробки ця цифра може змінитися. Сама ж система проєктується із загальним інтерфейсом, тому вона зможе скидати боєприпаси й інших типів.

Зазначається, що оптимальне корисне навантаження системи, яке наразі опрацьовують в компанії, залежить від низки факторів: системи десантування, завантаження ракети в систему й дальності польоту літака.

"Очевидно, що за умови появи дрібніших боєприпасів ми очікуємо, що їх кількість буде збільшуватися без необхідності розробки нової системи палетованих боєприпасів", – кажуть в компанії.

Маршрут "розумних" боєприпасів буде запрограмований завчасно, однак система дозволяє операторам оновлювати інформацію про цілі.

Військово-транспортний літак С-17
Скидання палети з боєприпасами з літака С-17

Раніше Lockheed Martin вже демонструвала ранню версію палетованих боєприпасів під час другого експерименту з Advanced Battle Management System. Під час окремої демонстрації було продемонстровано падіння боєприпасів на палетах з літака С-17.

Читайте також: Дружній вогонь: чому в Україні не буде власного виробництва боєприпасів