xcounter
#

​В РФ несподівано анонсували показ клону F-35 на авіасалоні МАКС-2021: детальний огляд презентаційного відео

Успіх F-35, який у РФ досі не визнають, у реальності Кремлю не дає спокою
Успіх F-35, який у РФ досі не визнають, у реальності Кремлю не дає спокою
4896

На авіасалоні МАКС-2021 відбудеться показ нового російського винищувача

Російський військово-промисловий комплекс на авіасалоні МАКС-2021 покаже новий "принципово новий військовий літак".

Відповідний тизер проекту був опублікований "Ростехом" на окремій сторінці зі слоганом "Переверни шахівницю" та зворотним відліком до старту презентації, яка відбудеться 20 липня.

Читайте також: Велика Британія створює єдину крилату ракету для озброєння Typhoon і фрегатів

Попри те, що у самому тизері відсутнє детальне зображення літака, певні висновки щодо нього все ж таки легко зробити.

В першу чергу, вже зрозумілий обрис машини - винищувач з трапецоїдним крилом, що є характерною особливістю американських F-22, F-35 та російського Су-57.

Новий літак РФ
Добре видно двокильове оперення літака

По-друге: двокильове оперення, яке доволі сильно винесене назад на подовжених балках.

Новий винищувач РФ
На шевроні - зображення нового винищувача РФ

Таке рішення у сучасній авіації зустрічається доволі рідко і у СРСР було використано на винищувачі вертикального злету та посадки Як-141, який так і не потрапив у серію.

Як-141
Як-141 здійснив свій перший політ у 1987 році

Цілком можливо це говорить про плани "Сухого" закласти у літак гіпотетичну можливість вертикального злету шляхом використання підйомно-маршового двигуна з відхиленням вектору тяги на 90+ градусів, як на тому ж Як-141 та F-35C. Проте інформації щодо реального існування такого двигуна у РФ, крім дослідного радянського Р79В-300 - відсутні.

Як-141
Унікальність Як-141 була у, на той час, інноваційному двигуні Р79В-300

З огляду на це, то єдиними можливим кандидатом "головної прем’єри МАКС" є проект малопомітного винищувача, який веде російське КБ "Сухой". І мова йде про фактичне створення клону F-35, з поправкою на реальні можливості підсанкційного російського ОПК створити високотехнологічний винищувач.

Обрис ТТХ машини з’явився у травні цього року: злітна вага до 18 тонн, максимальна швидкість у 2 Маха, надманевровість завдяки двигуну з керуванням вектору тяги та тягоозброєність не менше "одиниці".

F-35
Для порівняння у F-35: максимальна зльотна маса - 29-30 тонн

Появу цього проекту пов’язують одночасно з двома чинниками - дорожнеча експлуатації дводвигунних винищувачів у РФ, основу "ВКС" яких складають важкі винищувачі Су-27 та його модернізації: Су-30 та Су-35. А також замовлений у "гомеопатичній кількості" Су-57 - 76 одиниць зі строком до 2028 року.

Су-35
Основа "ВКС" РФ - Су-27 та їх численні модифікації

Річ у тому, що одна льотна година дводвигунного Су-30 оцінюється у 35 тисяч доларів, коли в однодвигунного та значно технологічного F-35 у 28,5 тисяч доларів, а у F-16 - взагалі близько 8-10 тисяч.

Інформація щодо вартості льотної години Су-57 досі відсутня, проте вона навряд менша за показник Су-30, як мінімум, через використання схожих двигунів - АЛ-31ФП та створеного на його базі АЛ-41Ф.

Су-57
Су-57 з двома різними двигунами: "Изделие-30" - зліва, АЛ-41Ф1С - праворуч

Цей фактор, разом із сумнівною боєздатністю, разом із загрозою отримати санкції від США, відлякує потенційних замовників Су-57. Наприклад, численні спроби продати цей літак Індії у підсумку завершились тим, що Індія активізувала розробку власного винищувача п’ятого покоління за програмою TEDBF.

Виходячи з цього випливає й акцент тизеру нового російського літака - експорт. У відео вже окреслені основні, на думку "Ростеха", ринки збуту винищувача: Об’єднані Арабські Емірати, В’єтнам, Аргентина та знову - Індія.

З цього переліку найбільш цікава спроба "вплести" Аргентину, в якій зараз у складі військово-повітряних сил немає жодного винищувача взагалі. Основа ударної складової ВПС цієї країни - 22 штурмовики А-4 Skyhawk.

А-4 Skyhawk
А-4 Skyhawk ВПС Аргентини

Водночас головна проблема проекту нового російського винищувача полягає в тому, що єдиний двигун, який здатний забезпечити його політ - "Изделие-30", розробляється вже понад десять років та досі не пішов у серію, хоча і створювався спеціально під Су-57.

Та, попри усі розрекламовані Росією "інновації", вже з тріском програв створеному ще у 2010 році американському F135 для F-35. Максимальна тяга російського виробу: 11000 кгс та 18000 кгс на форсажі, американського: 13000 кгс та на форсажі - 19500 кгс.

Таким чином 20 липня "Ростех" на "домашньому" авіасалоні МАКС-2021 покаже, скоріш за все, максимум повнорозмірний макет свого нового винищувача. І строк появи реальної машини, якщо взагалі цей проект у когось викликає зацікавленість, буде складати десятиліття.

Принаймні про це говорять показники Су-57: 2004 рік - демонстрація макета, перший політ - 2010 рік, передача першої машини замовнику - 2021 рік з подальшим буксуванням темпів. Наприклад, замість чотирьох Су-57, які мали бути передані "ВКС" РФ, зараз у російському ОПК вже обережно говорять про можливість передати лише двох машин.

Читайте також: Відбили напад на аеродром та вдарили по наземних цілях: ескадрилья Су-27 ПС ЗСУ провела льотно-тактичне навчання