xcounter
#

Велика Британія створює єдину крилату ракету для озброєння Typhoon і фрегатів

1665
Британський Typhoon зараз озброєний крилатою ракетою Storm Shadow із дальністю стрільби до 250 кілометрів
Британський Typhoon зараз озброєний крилатою ракетою Storm Shadow із дальністю стрільби до 250 кілометрів

Оборонне відомство Великої Британії шукає універсальне рішення, котре дало б і посилення бойової спроможності тактичної авіації, і нарешті вирішило б проблему моральної застарілості протикорабельних ракет на озброєнні Королівських ВМС

Міноборони Великої Британії шукає заміну одразу для двох типів ракет – крилатій ракеті Storm Shadow, що входить до набору озброєння винищувачів Typhoon, і також – протикорабельній ракеті Harpoon, котру зараз використовують ВМС країни.

На заміну ракетам Storm Shadow та Harpoon, як пише портал UK Defence Journal, має прийти єдина крилата ракета під індексом Future Cruise/Anti–Ship Weapon,

Читайте також: Як Чехія бюджетно оновлює ППО: без Patriot та NASAMS, частина 1 - SPYDER
Британський винищувач Typhoon, озброєний двома крилатими ракетами Storm Shadow, готується до злету

Перспективна крилата ракета має стати на бойове чергування в 2030 році, вона має входити одночасно до набору озброєння винищувачів Typhoon, і також – до складу озброєння перспективних фрегатів Type 26.Відомо, що на програму Future Cruise/Anti–Ship Weapon оборонне відомство Туманного Альбіону уже витратило 95 мільйонів фунтів стерлінгів. Аванпроект цієї ракети має бути готовий уже в липні 2021 року.

Рендер можливого зовнішнього вигляду крилатої ракети за проектом Future Cruise/Anti–Ship Weapon

Від Defense Express зазначимо, що таким чином Міноборони Великої Британії шукає універсальне рішення, котре дало б і посилення бойової спроможності тактичної авіації, котра виконує операції закордоном. І також – нарешті вирішити проблему моральної застарілості протикорабельних ракет на озброєнні Королівських ВМС.

Зокрема, як розповідало Defense Express, на початку квітня цього року три тактичні літаки Eurofighter Typhoon FGR4 виконали повітряні удари по позиціям бойовиків ІДІЛу в Іраку, під час яких було застосовано 10 крилатих ракет Storm Shadow.

У 1997 році британські ВПС придбали, за деякими даними, до 900 ракет Storm Shadow

Для британських військових це був перший та успішний епізод бойового застосування ракети Storm Shadow із борту літака Typhoon FGR4.

Але тут варто зазначити, що ракета Storm Shadow була прийнята на озброєння британських ВПС ще в 1997 році, має дальність польоту до 250 кілометрів, і схоже – Лондон хоче отримати більш досконалу ракету для своєї тактичної авіації.

Ракета Storm Shadow була спільною британо-французькою розробкою, заміну для неї Лондон хоче розробити самостійно

Також Defence Express розповідало, що у січні 2021 року військово-морські сили Великої Британії угоду із компанією Babcock International, що передбачає проведення робіт по подовженню строку служби протикорабельних ракет Harpoon Block 1C.

Британські військові хотіли списати свої ракети Harpoon Block 1C ще в 2018 році. Але по факту ця ПКР буде в експлуатації мінімум до 2024 року.

Ракета Harpoon Block 1C зараз основна протикорабельна зброя фрегатів Type 23 та есмінців Type 45 - "ядра" надводного флоту Великої Британії

Що цікаво, при цьому до початку 2023 року керівництво британського флоту сподівається провести тендер та почати закупку "проміжної" протикорабельної ракети.

Серед учасників конкурсу - Lockheed Martin та її ракета LRASM, MBDA із ракетою Exocet MM40 Block IIIc, концерн Raytheon - Kongsberg із ракетою NSM, шведська Saab та її ракета RBS-15 Mk3.

Рендер фрегата за проектом Type 26
Читайте також: ​Як Чехія бюджетно оновлює ППО: без Patriot та NASAMS, частина 2 - RBS-70NG