xcounter
#

Колумбія продовжує набирати оберти переозброєння та замовила САУ Caesar у кредит

7574
САУ CAESAR
САУ CAESAR

Цей контракт став черговим у серії оборонних угод, які охопили майже всі сфери: від авіації з Rafale, до бойових машин LAV III

Колумбія замовила у французької Nexter колісні самохідні артилерійські установки Caesar на шасі 6x6. Ці САУ мають стати "головним калібром" для колумбійської армії, бо зараз на озброєнні у країні лише причіпна артилерія.

І переважно у калібрі 105-мм: серед 133 одиниць (відповідно до Military Balance за 2021), лише 13 одиниць саморухомих 155-мм гаубиць іспанського виробництва SIAC (експлуатуються під назвою APU SBT-1). Тому будь-яка кількість Caesar насправді значно посилить збройні сили Колумбії.

Читайте також: США мали на зберіганні майже 200 штурмовиків A-10, але більшість з них розібрали на запчастини

Водночас кількість придбаних французьких САУ не розголошується, але оголошена ціна та доволі помірні умови закупівлі - 101,7 млн доларів під кредит на 10 років, повідомляє видання Infodefensa. Вартість контракту дозволяє приблизно оцінити й кількість артсистем, якщо брати відносно свіжий контракт (початок 2020 року) з Марокко, то вартість одного Caesar 6x6 склала 9 млн доларів за одиницю. Тобто Колумбія, скоріш за все, розраховує на максимум 10 одиниць.

САУ CAESAR

Також відомо, що саме пропозиція від Nexter взяла верх у відборі, а конкурентами були САУ з Ізраїлю та Туреччини, скоріш за все, ATMOS 2000 та T-155 Fırtına.

Цікаво, що Колумбія вкрай прискорила своє переозброєння, закуповуючи значну кількість озброєння. Зокрема лише з нещодавніх контрактів: 16 винищувачів Rafale за 3,15 мільярда доларів, при цьому перша партія з 3-5 машин має надійти вже у 2023 році, а також системи протиповітряної та протиракетної оборони Barak MX від Ізраїлю за 131 млн доларів.

До цього варто додати контракт у травні 2022 року на 50 бойових машин LAV III 8x8 від General Dynamics Land Systems без розголошення суми. А також задекларований намір придбати танки M1A2 Abrams, особливо враховуючи те, що зараз у Колумбії на озброєнні взагалі немає цього виду техніки.

LAV III
LAV III збройних сил Колумбії

Причини такого посилення армії цілком зрозумілі - 2341 кілометровий кордон з Венесуелою, з якою у 2019 році взагалі були розірвані дипломатичні відносини. І лише восени 2022 року президенти Колумбії здійснив візит до столиці Венесуели.

Читайте також: Туреччина успішно випробувала далекобійний ЗРК Siper пуском на 100 км (відео)