xcounter
#

Туреччина успішно випробувала далекобійний ЗРК Siper пуском на 100 км (відео)

7087
Туреччина успішно випробувала далекобійний ЗРК Siper пуском на 100 км (відео)

ЗРК Siper має стати вершиною турецьких засобів ППО і закрити останній сегмент

Турецькі компанії Aselsan, Roketsan та Tubitak SAGE продовжують доводити розробку найбільш далекобійного зенітного ракетного комплексу Siper (раніше відомий за назвою HISAR-U), який має стати вершиною національних ЗРК та інших засобів ППО.

30 грудня голова Управління оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір [İsmail Demir] повідомив про успішний пуск Siper на дальність 100 км, під час якого перевірялась робота радіолокаційної станції та системи керування.

Читайте також: Корея протестувала систему знищення дронів з КНДР після передноворічного провалу: на що роблять ставку у Сеулі

Siper є найбільш далекобійним турецьким ЗРК. Він доповнить можливості вже розроблених HISAR-O+, що забезпечує знищення цілей у 25-км зоні та на висотах до 20 км та HISAR-А+, який відповідає за діапазон знищення цілей до 15 км по дальності та близько 10 км по висоті.

Розробка всіх трьох комплексів фактично була об'єднана і розопчалась, якщо брати оформлення замовлення на HISAR-А, у 2011 році (але саме накреслення почалось десь у районі 2007 року). Безпосередньо розробка Siper триває з 2018 року. Вартість створення цього далекобійного ЗРК не відома, але лише частка лише однієї з трьох компаній-розробників, Aselsan, складає понад 340 млн доларів. А вартість всієї програми зі створення трьох типів ЗРК впевнено перевалила за 1 млрд доларів.

РЛС Siper
РЛС ЗРК Siper

Також необхідно зазначити, що ракета Siper, на відміну від ракет HISAR-А+/O+, має не інфрачервону, а активну радіолокаційну головку самонаведення. Також вона виконана за двоступеневою схемою. Максимальна дальність дії комплексу тримається у секреті, зокрема на самому початку фігурувала дальність до 80 км, потім до 100 км, а тепер існують припущення, що й до 150 км.

Відповідно плану, випробування Siper мають бути завершені у 2023 році. Після чого Туреччина фактично повністю закриє потребу протиповітряної оборони на всіх рівнях.

На найнижчому рівні - лазерний комплекс Alka проти дронів, у сегменті ближньої дії самохідний 35-мм гарматним комплексом Korkut, а також переносний чи мобільний Sungur з дальністю до 8 км. Їх у бойових порядках прикриває HISAR-А+, який виконується на гусеничному шасі. За об'єктовий захист на середній дальності відповідає HISAR-O+, а на дальніх дистанціях - Siper.

Таким чином створюється багатоешелонована система протиповітряної оброни, яка повністю базується на національних розробках. Детально про те, як Туреччина створює власну ППО - в окремому матеріалі.

Читайте також: Рашисти хочуть добудувати Ту-160 і Ту-22М3 із радянських "заготовок", бо мають проблеми з носіями для КР