xcounter
#

Корея протестувала систему знищення дронів з КНДР після передноворічного провалу: на що роблять ставку у Сеулі

4135
AH-1 Cobra збройних сил Кореї
AH-1 Cobra збройних сил Кореї

Сеул проводить роботу над помилками й зробив ставку на мобільність протиповітряної оборони

Південна Корея намагається відпрацювати оборону від нової загрози - дронів з КНДР. 29 грудня були проведені спеціальні навчання, метою яких стало відпрацювання атаки БПЛА невеликого розміру, повідомив Об'єднаний комітет начальників штабів збройних сил Кореї.

Як повідомляє Janes, у ході навчань були використані 20 пілотованих та безпілотних літальних апаратів, включно з літаками KAI KA-1 Woongbi, а також ударними вертольотами AH-64E Apache та AH-1 Cobra. Ці навчання стали фактичною роботою над помилками після того, як 26 грудня у повітряний простір країни залетіли дрони КНДР. У результаті кинути на перехоплення один літак розбився, розрахунки із M167 Vulcan схибили.

Читайте також: Рашисти хочуть добудувати Ту-160 і Ту-22М3 із радянських "заготовок", бо мають проблеми з носіями для КР

За уточненими даними, тоді у повітряний простір країни залетіло п'ять дронів, один з них впав у районі міста Кімпхо, на північному заході Сеула у 20 км від кордону з КНДР. Ще чотири "уникнули потрапляння на РЛС та зникли".

дрон кндр
Впавший північнокорейський дрон, 26 грудня 2022 року

Цей інцидент став предметом доволі серозної дискусії, у результаті чого міністр оборони країни повідомив парламентському комітету, що ефективні засоби боротьби з БПЛА розміром менше шести метрів у країні відсутні. При цьому треба враховувати те, що технологічність самих БПЛА викликає величезні запитання.

дрон кндр
Більш цілий зразок іншого північнокорейського дрона, 2017 рік

Водночас доволі цікаві вибір засобів, які у Кореї спробували обрати для оборони проти дронів. Зокрема KAI KA-1 - це фактично легкий гвинтовий учбово-тренувальний літак, а AH-64E Apache та AH-1 Cobra взагалі доволі складно назвати засобами протиповітряної оборони.

KAI KA-1
KAI KA-1

Але логіка використання саме цих засобів цілком зрозуміла. Всі вони мають достатньо низьку крейсерську швидкість для перехоплення дронів, а також мають можливість їх знищення стрілецьким озброєнням чи відносно дешевими (особливо для країни з економікою на десятій позиції у світі) ракетами з тепловою ГСН. Також вони є мобільним засобом протиповітряної оборони і завдяки цьому значно ефективніші за наземні системи.

Читайте також: Міноборони РФ "зламалось" та визнало загибель рашистів після удару HIMARS по базі у Макіївці