xcounter
#

США мали на зберіганні майже 200 штурмовиків A-10, але більшість з них розібрали на запчастини

51838
Ланка штурмовиків А-10 ВПС США під час навчань Exercise Iron Thunder, листопад 2022 року, зображення з відкритих джерел
Ланка штурмовиків А-10 ВПС США під час навчань Exercise Iron Thunder, листопад 2022 року, зображення з відкритих джерел

Фактична кількість наявної зброї на зберіганні може суттєво відрізнятись від заявленого "на папері". І це варто розуміти при оцінках допомоги Україні від Заходу

Наприкінці грудня 2022 року The Washington Post розповіло зокрема про те, що на початку повномасштабного вторгнення РФ воєнно-політичне керівництво України просило в США дати аж 100 штурмовиків А-10, законсервованих на авіабазі Девіс-Монтан. Пентагон відмовив, бо А-10 начебто вразливі перед рашистською ППО, та й передача таких літаків "не мала сенсу". Але натомість Україна отримала від західних союзників достатню кількість комплектуючих, щоб відновити та поставити у стрій літаки типів МіГ-29 та Су-25 радянського виробництва.

Фактичною причиною відмови США дати нам А-10 могло бути те, що ці штурмовики на зберіганні в Девіс-Монтан використовувались як "донори запчастин", тому небоєздатні. А фактична кількість боєготових літаків цього в розпорядженні військових США може складати не більше півсотні.

Читайте також: Bradley для України: які переваги є саме у цієї БМП для ЗСУ
Штурмовики А-10 під час змагань Hawgsmoke 2022, вересень 2022 року, фото - U.S. Air National Guard photo by Master Sgt. Becky Vanshur. Можливо, це - усі боєздатні літаки цього типу, що зараз є в розпорядженні американських військових

За деякими даними, поставлені на зберігання американські штурмовики A-10 стали безнадійним металобрухтом ще на початку 2000-х років. І такі дані ми можемо прочитати зокрема ось в такій публікації порталу The Drive, яка вийшла ще у липні 2020 року.

Журналісти видання розповіли історію про те, як ВПС Колумбії у листопаді 2003 року намагались домовитись із Пентагоном про оренду 12 літаків A-10 для ударів з повітря по угрупуванням місцевих наркокартелів. Колумбійці тоді теж просили штурмовики хоча б із баз зберігання, і отримали відмову. На той момент американські військові "на папері" мали 198 штурмовик А-10, поставлений на зберігання. Але при цьому одразу 151 "борт" був одразу виділений для розбірки на запчастини для стройових штурмовиків - серійне виробництво "Бородавочників" завершилось ще у 1984 році, запас комплектуючих уже тоді доводилось поповнювати методом "канібалізму".

Розукомплектовані А-10 на зберіганні, фото - U.S. Air Force

Інші 47 літаків були зарезервовані на "недоторкане зберігання" та віднесені до категорії XS. Але й ці "борти" зберігались доволі недбало. Тому, як відповідали у Пентагоні своїм колумбійським колегам, відновлення кожного із цих А-10 до боєздатного стану коштувало би до 10 мільйонів доларів за тодішнім курсом. І це вже не кажучи про затрати на обслуговування літаків та навчання пілотів ВПС Колумбії.

Остаточна і фактична причина, по якій Пентагон не погодився дати в оренду Колумбії свої А-10 зі зберігання - там вирішили навіть не випробовувати реакцію Держдепу на пропозицію "дати штурмовики для ударів з повітря по бандам наркокартелів". Тому натомість колумбійці придбали легкі штурмовики Super Tucano (38 одиниць в строю, за даними The Military Balance 2022).

Штурмовики А-10, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоправда, США все ж допомогли Колумбії, але передачею "хірургічних" інструментів для ударів по противнику. Наприклад, агентура ЦРУ почала постачати точні дані для формування "банку цілей". Американські технічні спеціалісти допомогли адаптувати керовані авіабомби GBU-12/B під застосування із легких штурмовиків A-37B Dragonfly виробництва 1960-х років (12 одиниць досі в строю, за даними The Military Balance 2022).

Описана вище історія для нас показова ось в якому плані. Формально, країни Заходу можуть мати доволі пристойний арсенал озброєння, зокрема на базах зберігання, і здавалось би - чому б нам не дати бодай частину цієї зброї. Але фактична кількість придатного для застосування та передачі Україні, може суттєво відрізнятись від заявленого "на папері". Бо в XXI сторіччі ніхто не очікував настільки інтенсивної та запеклої війни, як війна РФ проти України. Відповідно, на технічному обслуговуванні економили, тому по факту й виходить такий сумний результат.

Це все потрібно враховувати, коли ми оцінюємо обсяг військової допомоги від країн Заходу для ЗСУ.

Штурмовики А-10 під час змагань Hawgsmoke 2022, фото - U.S. Air Force photo by Staff Sergeant Joseph R. Morgan
Читайте також: Як літаки ЗСУ адаптували під JDAM, і як такими бомбами битимуть по рашистам