xcounter
#

Портфель замовлень на Rafale перевалив за 200 машин: скільки зараз коштує літак для французького війська

6877
Фото Dassault Aviation
Фото Dassault Aviation

Ще на початку цього року у Dassault Aviation казали, що впевнені у майбутньому цього літака й очікують на нові замовлення

Французька Агенція оборонних закупівель (DGA) наприкінці минулого року уклала з компанією Dassault Aviation новий контракт на постачання 42 винищувачів Rafale повітряно-космічним силам країни — це буде п’ятий транш цих літаків для французького війська, загальна кількість замовлених літаків має зрости зі 192 до 234 літаків від Dassault Aviation.

Фото Dassault Aviation
Фото Dassault Aviation

Причому 12 із замовлених літаків у повітряно-космічних силах Франції мають замінити ті Rafale, які були виведені зі складу служби і доволі неочікувано у листопаді 2021 року продані Хорватії.

Читайте також: ОАЕ отримає свій перший Rafale лише у 2027, але вже активно працює над інтеграцією власного озброєння

Повертаючись до нового контракту — сума угоди становить 5,5 млрд доларів, як розповідають у виданні Breaking Defense, таким чином за "грубими" підрахунками один винищувач обійдеться Франції у 130,95 млн доларів, що з, ймовірно, урахуванням супутніх послуг тощо — доволі реалістична ціна, зважаючи на сьогоднішні реалії.

Постачання літаків має розпочатися у 2027 році, і вони мають бути поставлені по 2032 рік, тобто 42 літаки за шість років або ж по сім літаків у рік чи в середньому по 1-2 літаки на місяць. Нагадаємо, минулого року стало відомо, що Франція втричі збільшила виробництво своїх літаків Rafale, з одного до трьох винищувачі на місяць.

Відомо, що літаки будуть поставлені у конфігурації Standard 4 з можливістю "апгрейду" до Standard 5, який хочуть представити орієнтовно у середині 2030-х років і який зокрема має надати можливість літакам Rafale виконувати місії разом з дистанційно керованими літаками/БПЛА, що фактично є стандартною вимогою до літаків шостого покоління, які розробляються тими чи іншими країнами.

Фото Dassault Aviation

Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню відзначив, що закупівля Rafale — це "чудова новина для нашого суверенітету, нашої безпеки і наших збройних сил, які виграють від додаткових Rafale з модернізованими оперативними можливостями". Він акцентує, що угода сприятиме створенню понад 7000 робочих місць у 400 компаніях.

Відомо, що Rafale у конфігурації Standard 4 матимуть низку змін, зокрема індикатор наземних рухомих цілей радара RBE2 AESA буде виявляти та супроводжувати наземні цілі в 3D, літак зможе нести до трьох ракет "повітря-земля" AASM (а точніше — високоточний гібрид бомби та ракети) масою у 1000 кг кожна і матиме низку інших оновлень.

Як відзначають у виданні, станом на сьогодні загальний портфель замовлень компанії Dassault Aviation на їхні літаки Rafale вже перетнув позначку у двісті машин і становить 229 літаків, з них 70 — для Франції та ще 159 на експорт. Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Індонезія замовила третю партію з 18 французьких літаків, "закривши" таким чином укладений раніше контракт на постачання 42 Rafale.

Читайте також: Rafale у французьких ВПС збільшили наліт до 290 годин на рік, але є важливий нюанс