xcounter
#

Франція має угоду на третю партію вищинувачів для Індонезії

1552
Фото — Dassault Aviation
Фото — Dassault Aviation

Таким чином, усього повітряні сили Індонезії зрештою матимуть на озброєнні 42 винищувачі Rafale

Компанія Dassault Aviation на своєму офіційному сайті розповідає, що у понеділок, 8 січня, "набрав чинності останній транш у розмірі 18 літаків Rafale для Індонезії. Фактично це означає, що країна вирішила повноцінно використати укладений контракт у лютому 2022 року на постачання їхнім повітряним силам 42 літаків винищувачів.

винищувач Rafale Dassault Aviation
Rafale, фото — Dassault Aviation

"Індонезія зробила вибір на користь унікального інструмента суверенітету та оперативної незалежності, який допоможе укріпити її роль як великої регіональної держави. Цей вибір також укріплює амбітне промислове та академічне співробітництво. Ми сповнені рішучості зробити це партнерство успішним, маючи рішуче довгострокове бачення", — відгукнувся про цю подію голова та генеральний директор Dassault Aviation Ерік Трапп’є.

Читайте також: Скільки коштують вживані Mirage 2000: чудовий приклад Індонезії, яка терміново потребує літаків
винищувачі Rafale
Фото Dassault Aviation

Історія з літаками Rafale для Індонезії насправді цікаво з огляду на низку нюансів. Наприклад, про те, що Індонезія хоче купити у Франції ці літаки говорили ще у 2020 році, причому якщо спершу йшлося про 36 літаків, то згодом плани із закупівлі зросили до 48 машин.

Причому саме ця угода дозволила виробнику продовжувати виробництво своїх винищувачів щонайменше до 2029 року — спершу у Dassault Rafale хотіли зупинити виробництво вже в цьому році, а після контракту з Грецією посунули ці терміни на 2025 рік.

Водночас влітку 2021 року стало відомо, що міністерство. оборони Індонезії могло підписати попередній контракт, але все ж таки з "початковими" планами щодо кількості літаків — на 36 машин.

Водночас, крім Rafale, одним з варіантів, який також розглядала Індонезія, був російський винищувач Су-35. Втім, вже наприкінці 2021 року Індонезія остаточно вирішила відмовитися від цього варіантів і зосередилася на виборі між французьким Rafale і американським F-15EX.

Зрештою, у 2022 році, а саме 10 лютого, було остаточно підписано контракт на постачання 42 літаків від Dassault Aviation, перший транш на постачання 6 винищувачів набрав чинності у вересні 2022 року, другий на 18 — у серпні минулого року.

Читайте також: Зароблять не тільки французи: Індонезія дає велике замовлення на американські F-15ID