xcounter
#

Франція втричі збільшила виробництво САУ Caesar та винищувачів Rafale, але цифри все одно промовисті

13210
Rafale F4, фото — Dassault Aviation
Rafale F4, фото — Dassault Aviation

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню відзвітував про те, як французькій "оборонці" вдалося збільшити виробництво різних озброєнь

Пройшов вже понад рік з того часу, як президент Франції Еммануель Макрон заявив, що його країна переходить до "періоду воєнної економіки" і буде нарощувати виробництва озброєння, і сьогодні французький оборонно-промисловий комплекс відзначає збільшення виробництва низки зразків озброєння та військової техніки.

"Конкретні результати вступу у воєнну економіку, які я вітаю", — відзначив очільник оборонного відомства Франції Себастьян Лекорню, публікуючи кадри візиту на підприємство Nexter Systems в Роанн.

Читайте також: Rafale у французьких ВПС збільшили наліт до 290 годин на рік, але є важливий нюанс

Міністр оборони Франції у своєму дописі у соцмережі X (раніше Twitter) наводить конкретні дані, як же французькій вдалося збільшити виробництво того чи іншого озброєння, і тут ми маємо наступні цифри.

Передусім про боєприпаси — Лекорню відзначив, що наступного року, у січні, Франція втричі зможе збільшити кількість 155-мм артилерійських боєприпасів, які постачаються Україні.

Щоправда, йдеться про доволі невеликі кількості з урахуванням сьогоднішніх потреб на полі бою — якщо у січні 2023 року французи постачали нам по 1000 боєприпасів калібру 155-мм у місяць, то. у січні 2024 ця цифра має зрости до 3000.

САУ Caesar Nexter Франція
САУ Caesar, фото — Nexter Systems

Зросли темпи виробництва САУ CAESAR — якщо на початку 2022 року вироблялося 2 машини на місяць, то сьогодні цей показник становить 6 одиниць — втричі більше. Водночас на початку наступного року темпи зростуть ще на дві машини у місяць — до 8 одиниць.

Щодо інших озброєнь, то Лекорню ще згадує зенітні ракети Mistral від MBDA, виробництво яких зросло з 20 до 40 ракет на місяць; винищувачі Rafale від Dassault Aviation, виробництво яких зросло втричі — з 1 літака до 3, і ще роботу компанії Thales, яка вдвічі збільшила виробництво своїх радарів.

Як невеликий висновок з цих даних тут можна відзначити таке — з одного боку по всіх оголошених позиціях дійсно є 2-3-кратне збільшення виробництва, зумовлене як безпековою обстановкою, так і банальним попитом, що злетів до небес після лютого 2022 року.

З іншого — попри збільшення виробництва "в рази", фінальні показники у 6-8 САУ чи 3 літаки все одно виглядають не надто позитивно, але й не дивують, бо таке повільне зростання є результатом стагнації "оборонки" протягом десятків років, коли країни Заходу менше переймалися власним військом і не вкладали у зброю достатню кількість коштів.

Читайте також: Франція дасть Україні ще 6 САУ CAESAR, Thales готова працювати з виробниками БПЛА