xcounter
#

Франція дасть Україні ще 6 САУ CAESAR, Thales готова працювати з виробниками БПЛА

4580
САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел
САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Французькі урядовці та промисловці готові розвивати співпрацю з нашою країною та давати конкретні набори техніки

Протягом 18-20 вересня у Києві відбувся перший семінар з промислової співпраці між Україною та Францією, де учасниками з французької сторони були представники місцевого ОПК, асоціації оборонних підприємств GICAT та Міноборони. Крім того, у четвер 28 вересня міністр оборони Франції Франсуа Лекорню виконав візит до Києва, де зокрема зустрівся із очільником Міноборони Рустемом Умєровим та іншими урядовцями.

В результаті цих двох зустрічей на рівні представників урядів та оборонного сектору Франція готова поставити Україні додаткові обсяги техніки та озброєння, та запустити деякі спільні проекти в сфері оборонної промисловості. Про це йдеться в публікації французького загальнонаціонального видання Ouest France.

Читайте також: Міноборони Чехії обговорювало виробництво в Україні гвинтівок CZ Bren 2 і машин Tatra
Бронемашина VAB в строю ЗСУ, жовтень 2022 року, скрін-шот з відео прес-служби Десантно-штурмових військ ЗСУ

Зокрема зазначається, що холдинг KNDS (учасником якого є французька Nexter) поставить Україні ще шість додаткових САУ CAESAR.

При цьому стверджується, що KNDS вже виконує на нашій території обслуговування раніше поставлених САУ CAESAR. І також - що цей холдинг уже має угоду із однією з українських компаній 2про забезпечення технічного обслуговування САУ CAESAR на довгострокову перспективу на територію України, включаючи виробництво запчастин на місці». В цій угоді також "враховуються AMX-10", раніше поставлені для ЗСУ.

Водночас, компанія ARQUUS як виробник бронеавтомобілів VAB має намір виготовляти спільно з українськими підприємствами комплектуючі до цих ББМ, що зараз перебувають в строю ЗСУ.

Самохідний паром від компанії EFA, вісім таких машин мають бути поставлені для ЗСУ, зображення з відкритих джерел

Компанія CEFA має поставити для ЗСУ вісім машин-паромів для інженерних військ, які можуть долати водні перешкоди. Крім того, ця ж компанія уже отримала контракт на поставку перших восьми дистанційно керованих машин для розмінування.

Цікаво також, що французькі оборонні компанії також виявили бажання співпрацювати із українськими виробниками дронів, або розгортати своє виробництво БПЛА на нашій території. Наприклад, зазначається, що компанія Delair уклала новий контракт з Міноборони України на поставку додаткових дронів, і також – угоду щодо технічного обслуговування раніше поставлених безпілотників та "створення умов для місцевого виробництва".

Дистанційно керована машина розмінування від компанії EFA, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Крім того, французькі компанії Thales і Turgis & Gaillard, як зазначається, уклали угоду з неназваними українськими виробниками про спільні розробки по БПЛА, із перспективною подальшого спільного виробництва.

Раніше Defense Express аналізував, яка зброя з Франції може бути цікава ЗСУ, звісно окрім САУ Caesar та Storm Shadow/SCALP.

Читайте також: Яку зброю для ЗСУ вже робить український ВПК, і що планується для того, щоб цього було ще більше