xcounter
#

Яку зброю для ЗСУ вже робить український ВПК, і що планується для того, щоб цього було ще більше

15167
Для ЗСУ на фронті потрібно якомога більше зброї усіх видів, фото ілюстративне, джерело - Генштаб ЗСУ
Для ЗСУ на фронті потрібно якомога більше зброї усіх видів, фото ілюстративне, джерело - Генштаб ЗСУ

Які вже є здобутки по виробництву вітчизняної зброї, і що наша держава може запропонувати західним оборонним компаніям

Прес-служба Мінстратегпрому розповіла, що 29 вересня 2023 року в Києві відбувся Перший Міжнародний Форум Оборонних Індустрій (DFNC1). Повідомляється, що організаторами форуму стали одразу три міністерства – власне Мінстратегпром, Міноборони та МЗС.

Учасниками стали 252 компанії з понад 30 країн, котрі виготовляюсь весь можливий спектр озброєння, як то танків та артилерії, дронів та боєприпасів, програмне забезпечення та інші необхідні технології. Також долучились державні та приватні підприємства оборонного комплексу, і defence-tech стартапи.

Читайте також: F-15EX дійсно крутий літак, але лише трохи більш як сотні машин замало, щоб розкрити всі його переваги
Форум DFNC1, 29 вересня 2023 року, фото - прес-служба Мінстратегпрому

Провідний лозунг і головна мета проведення DFNC1 були описані так – "будуємо арсенал вільного світу разом, адже свобода потребує сили, щоб захиститися від тиранії". Але водночас, із повідомлення Мінстратегпрому про проведення цього форуму ми також можемо виділити два важливі моменти – які види зброї для нашого війська зараз виготовляє вітчизняний ВПК, і що наша держава готова запропонувати іноземним виробникам зброї, аби вони мали ще більше інтересу розміщувати свої потужності саме на нашій території.

Щодо першого – тут прес-служба Мінстратегпрому зазначила зокрема, що на українських підприємствах вже артсистеми калібру 155 мм, артилерійські снаряди та патрони, протитанкові ракетні комплекси та "унікальні автоматизовані системи", безпілотники великої дальності, морські дрони та ракети. І що при цьому "темпи розвитку українського виробництва та українських технологій постійно зростають".

Морський дрон-камікадзе Magura V5, липень 2023 року, стоп-кадр з репортажу CNN

Щодо другого моменту, то тут зазначається, що "для підвищення інвестиційної привабливості оборонної промисловості України для галузі буде введений спеціальний економічний режим". Розробити цей режим мають Мінекономіки, Мінстратегпром та Міноборони, а "детальний план буде презентований до кінця року".

Також зазначається, що буде створено спеціальний Оборонний фонд, яким має оперувати Міноборони України. Цей Оборонний фонд планується наповнювати за рахунок дивідендів оборонних підприємств та прибутку від продажів конфіскованих активів Росії.

"Кошти розподілятимуться за трьома напрямами: благоустрій воїнів, військова інфраструктура та розробка нових технологій. Це дозволить Міноборони залучити ще одне джерело фінансування – додатково до держбюджету та приватних інвестицій", - пояснюють в Мінстратегпромі принцип функціонування такого спецфонду.

Для ЗСУ на фронті потрібно якомога більше зброї усіх видів, фото ілюстративне, джерело - Генштаб ЗСУ

Важливим моментом під час DFNC1 стало також створення Альянсу оборонних індустрій. Зазначається, що до цього Альянсу долучитися може кожен виробник озброєння та військової техніки з різних країн світу. На момент закриття Форуму це уже зробило 38 компаній з 19 країн.

Читайте також: Через кого Україна може отримати менше F-16, несправні ракети до С-300 від Болгарії та інші новини й події тижня