xcounter
#

Через кого Україна може отримати менше F-16, несправні ракети до С-300 від Болгарії та інші новини й події тижня

3499
F-16 повітряних сил Данії, фото — Forsvaret)
F-16 повітряних сил Данії, фото — Forsvaret)

Як так вийшло, що Україна може отримати менше F-16, які нюанси є з ракетами до ЗРК С-300, які передає Болгарія та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Як Україна знищила російський ЗРК С-400

У РФ зенітний ракетний комплекс С-400 називають ледь на найяскравішою зіркою власного експорту озброєння, який не просто успішно конкурує, а навіть переважає всі західні розробки на ринку. Водночас, як заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов, багаторазове, а головне - систематичне знищення С-400 Силами оборони України підірвало експортний потенціал цього виду озброєння.

Читайте також: З якими викликами зіштовхнеться завод з виробництва БПЛА в Україні, який Baykar має добудувати за 18 місяців
ЗРК С-400
По суті С-400 - це лише модернізація С-300

РФ дійсно утворила доволі сталий міф відносно популярності С-400 на міжнародному ринку — розповідаємо, чи дійсно цей ЗРК є "бестселером".

Тісний світ зброї

Зараз аргентинські повітряні сили активно шукають варіанти оновлення авіапарку, але серед усіх доступних варіантів залишились лише вживані F-16 та китайські Chengdu JF-17. І у цьому виборі зійшлись інтереси США, Китаю, Данії, України та звісно самої Аргентини.

F-16

Для Аргентини питання оновлення авіапарку доволі критичне, бо все що в них є - це близько 20 одиниць A-4 Skyhawk у вкрай спірному льотному стані. Але цей вибір критично важливий для США, бо Вашингтон не хоче пускати на континент Китай. І тому Україна може отримати менше F-16 через Аргентину та Китай.

Швейцарські Leopard 2

Ще чотири місяці тому, наприкінці травня, Швейцарія вирішила, що з усіх своїх 96 танків Leopard 2A4 (Pz 87), які вона зберігає в буквальному сенсі у бункері в горах, вона може списати 25 машин і перепродати ці танки Німеччині — і сьогодні цей план знаходиться фактично на фінішній прямій.

Бо вчора, 26 вересня, стало відомо, що верхня палата парламенту Швейцарії більшістю голосів проголосувала "за" виведення з експлуатації цих танків після того, як у червні таке рішення підтримала нижня палата. Згодом ці танки мають відправитися до Німеччини, за умови, що їх не будуть передавати Україні.

Ракети С-300 для України

Болгарія зрештою погодила передачу Україні ракет до зенітних ракетних комплексів C-300 — причому, судячи з усього, це рішення далося Болгарії дуже важко — спершу було тригодинне відкрите засідання, потім обговорення перейшло за зачинені двері, де зокрема брали слово голова Генерального штабу Збройних сил Болгарії адмірал Еміл Ефтімов та заступник командувача повітряних сил бригадний генерал Петьо Мірчева.

С-300
ЗРК С-300, фото — Bulgarian Air Force

Головні ж нюанси у передачі цих ракет розкрив голова парламентського комітету з оборони Христо Гаджев. По-перше, йдеться про дуже застарілі ракети, які вже вийшли з ладу і які не змогли відремонтувати у Болгарії — але водночас запевняється, що це зможуть зробити фахівці в Україні.

По-друге, йдеться про мінімальну кількість ракет до С-300, яку Болгарія планує поставити України — хоча це число не розкривається, але раніше Ефтімов заявляв, що йдеться про усього 3-5% від усіх ракет, що є в країні.

Читайте також: Як РФ дійсно може модернізувати ракети для С-400 по ударах по землі і яка загроза