xcounter
#

Другий ЗРК С-400 у Криму знищено: деталі комплексного удару та повне відео

Елементи ЗРК С-400
Елементи ЗРК С-400
12146

Україна методично демонтує систему протиповітряної оборони РФ у поки окупованому Криму, й знищення кожного С-400 має величезне значення, бо насправді у РФ їх не така й велика кількість

Сили оборони України успішно знищили вже другий зенітний ракетний комплекс С-400 у поки окупованому Криму завдяки комплексній атаці, коли уражається більша частина машин ЗРК.

Якщо перший випадок стався поблизу Оленівки на мисі Тарханкут, то відносно другого зараз з'явилась більш точна локалізація - район між селищами Молочне, Уютне та Заозерне. Про це говорить аналіз від OSINTtechnical на основі якісних супутникових знімків.

Читайте також: РФ вгатила $5 мільярдів на "Адмирал Нахимов" під 80 ракет, де ще не перевірили реактори

З боку Defense Express зазначимо, що ця позиція відносно нова і не відповідає штатному позиційному району 12-го зенітного ракетного полку, яка знаходиться у 4,5 км на північ. Серед цікавих деталей цієї позиції, вона знаходиться поруч зі станцією аерації Євпаторії, що мало, напевно, забезпечити "максимально комфортні" умови служби.

с-400 євапторія
Позиційний район С-400 на знімку за квітень 2022 року

Також на вкрай детальному відео від місцевих жителів видно, як саме здійснювалась атака на комплекс С-400. На ньому зафіксовано прильоти, як дронів-камікадзе, так й крилатих ракет.

Також необхідно розуміти, що кількість С-400 у РФ не така й велика, як може здатися. Переозброєння на цей комплекс супроводжувалось регулярними пропагандиськими заявами, завдяки яким відомо про постановку на бойове чергування близько 75-80 дивізіонів С-400 станом на 2021 рік.

Водночас штатна дивізіонна структура С-400 передбачає (у задекларованому варіанті) оглядові РЛС 96Л6Е та 91Н6Е, маловисотної 92Н6Е та командного пункту 55К6Е, які управляють 12 пусковими установками, зведеними у батареї по 2-4 пускових та однієї командної РЛС 92Н6Е.

Більше того, до повномасштабного російського вторгнення у Криму РФ змогла розгорнути лише шість дивізіонів С-400 - чотири у 12-му зенітно-ракетному полку та два у 18-му зенітно-ракетному полку. І звісно не факт, що всі вони продовжують знаходитись на території півострова, а не були частково перекинуті на фронт, де могли бути знищеними іншим чином.

При цьому вже з'явилась непідтверджена інформація про те, що під час атаки дрони-камікадзе уразили радіолокаційні станції, а вже потім справу завершили крилаті ракети "Нептун". До цього саме "Нептун" адаптований уразив С-400 під Оленівкою, хоча офіційно у РНБО повідомили, що мова йде про нову українську ракету.

Водночас друге за відносно короткий проміжок часу знищення С-400 говорить про вкрай методичну та виважену роботу, які проводять українські військові. При цьому почалось воно не з Оленівки, а ударів по позиціях 3-го радіотехнічного полку РФ у червні, коли була уражена невідома й коштовна РЛС, яка знаходилась під радіопрозорим куполом, або навіть ще у квітні з можливо результативного удару по аналогічному об'єкту військової частини 66571 поблизу Феодосії.

Тобто йде поступовий демонтаж протиповітряної оборони поки окупованого Криму, а очевидною частиною цих дій є й операція ГУР на так званих "Вишках Бойко". Їх ворог також використовував, як радіолокаційні пости.

Й саме це дозволяє Україні методично працювати дистанційним озброєнням, виводячи з ладу та знищуючи російські кораблі, бази та пункти постійної дислокації у поки окупованому Криму.

Читайте також: Не лише укриття: боротися з російськими дронами у Румунії будуть й моніторами