xcounter
#

Фантастичний успіх без перебільшення: у Севастополі ракетами уражено ВДК та підводний човен РФ

Пожежа у Севастополі після успішної атаки по кораблях ЧФ РФ
Пожежа у Севастополі після успішної атаки по кораблях ЧФ РФ
9103

Російський підводний човен "Ростов-на-Дону", разом із великим десантним кораблем "Минск", після концентрованої атаки крилатих ракет зжерло полум'я

У поки що окупованому Севастополі, сьогодні, 13 вересня, близько 3 ночі атакою крилатих ракет результативно уражено одразу два російські військові кораблі, які знаходились на судоремонтного заводі. В результаті, як вже визнали РФ у районі удару почалась пожежа, який був присвоєний максимальний ранг небезпеки, а два неназвані кораблі отримали пошкодження.

За наявною інформацією від російських ЗМІ, у результаті атаки пошкоджено підводний човен "Ростов-на-Дону" та великий десантний корабель "Минск". Обидва знаходились у сухому доці. Офіційно визнано, що 24 особи отримали поранення, за неофіційною - мова йде про позначку від 26 постраждалих та двох загиблих.

У міноборони РФ повідомили, що під час атаки Україна застосувала нібито одразу десять ракет з яких сім їм вдалось збити. Водночас на наявних відео з Севастополя не зафіксовано настільки щільну роботу російських засобів протиповітряної оборони на відміну від успішних влучань.

Також на наявних фото видно, що мова йде, що пожежа була дійсно масштабна. Останнє означає повне виведення з ладу, як підводного човна "Ростов-на-Дону", так й великого десантного корабля "Минск".

великий десантний корабель "Минск"

Й відповідно до супутникових знімків обидва дійсно знаходились у сухому доці. При цьому це також означає, що й сам сухий док, який має величезне значення для ремонту та обслуговування кораблів у Севастополі також зазнав пошкодження.

Севастополь бухта супутниковий знімок
(джерело фото: @MT_Anderson)

Зазначимо, що підводний човен "Ростов-на-Дону" належить до проєкту 636.3 "Варшавянка", був спущений на воду лише у 2014 році. Він є штатним носієм крилатих ракет "Калибр". "Ростов-на-Дону" приписаний до Чорноморського флоту РФ. Загалом до Чорноморського флоту РФ приписано шість таких підводних човнів, один з яких продовжує залишатися у Середземному морі з 2022 року.

підводний човен Ростов-на-Дону
Підводний човен "Ростов-на-Дону"

Великий десантний корабель "Минск" належить до проєкту 775, був спущений на воду ще у 1983 році. Приписаний до Балтійського флоту РФ, але напередодні російського повномасштабного вторгнення був разом з аналогічними кораблям Північного флоту РФ перекинутий до Чорного моря. Тим самим ворог сконцентрував 11 великих десантних кораблів цього типу.

Великий десантний корабель Минск
Великий десантний корабель "Минск"

Для РФ це вже третій десантний корабель, який був виведений з ладу після знищення "Саратова", а також ураження "Оленегорский горняк" у Новоросійську. Таким чином у строю у Чорному морі РФ може мати не більше восьми.

Цікаво, що міноборони РФ також повідомило про нібито успішно відбиту атаку надводних дронів камікадзе на кораблі, що здійснювали перехід Чорним морем. Мовляв всі три дрони були знищені кораблем "Василий Быков" проєкту 22160.

Читайте також: У Швеції кажуть про 16-18 літаків Gripen для України і окреслили строки, коли нададуть остаточну відповідь