xcounter
#

У Швеції кажуть про 16-18 літаків Gripen для України і окреслили строки, коли нададуть остаточну відповідь

18470
Gripen, фото — Saab
Gripen, фото — Saab

Шведські багатоцільові винищувачі JAS 39 Gripen від Saab у Повітряних Силах ЗСУ розглядають як другий тип літака після американських F-16

Шведський уряд вже у цей четвер, 14 вересня, може офіційно звернутися до своїх збройних сил з проханням проаналізувати можливість посилити Повітряні сили ЗСУ шведськими винищувачами JAS 39 Gripen — таку інформацію повідомляє шведське радіо Sverige Radio.

Як відзначається, шведський уряд хоче отримати відповіді на доволі традиційні у таких випадках питання — як швидко країна зможе замінити передані літаки і як взагалі це вплине на обороноздатність Швеції, кажуть у Sverige Radio.

Читайте також: Яке місце у строю Gripen в Україні й чому літак, який програв всі останні тендери - непоганий варіант

І також збройні сили країни мають пояснити, як буде здійснюватися підготовка українських пілотів на винищувачі JAS 39 Gripen, а також інших необхідних для експлуатації літаків фахівців.

Як кажуть у першоджерелі, всього Україна нібито розраховує отримати від Швеції 16-18 винищувачів JAS 39 Gripen — відповідь на те, чи зможе Швеція виділити для ПС ЗСУ ці літаки, збройні сили країни мають надати через декілька місяців, у листопаді.

Нагадаємо — винищувачі Gripen розглядаються у ПС ЗСУ як один з типів літаків, після американських F-16, що у незначній кількості можуть підсилити нашу авіаційну складову — наприкінці серпня цього року командувач ПС ЗСУ Микола Олещук відзначив, що. Україна буде боротися за шведські Gripen.

винищувач Gripen Україна Швеція
Gripen, фото — Saab

Також у серпні стало відомо, що група пілотів з України почала "ознайомче навчання" на шведські багатофункціональні винищувачі JAS 39 Gripen, яке передбачає не тільки опанування тренажерів, але й безпосередньо польоти на літаках. Водночас раніше цього місяця cтало відомо, що Україна підписала зі шведським Saab угоду щодо кооперації.

Читайте також: На яких шикарних умовах Швеція продає свої нові Gripen NG: красномовний приклад Індії для України