xcounter
#

Україна підписала зі шведським Saab угоду щодо кооперації, а це Gripen, NLAW та багато чого іншого

Gripen та GlobalEye (всі фото: Saab)
Gripen та GlobalEye (всі фото: Saab)
18252

Saab - це не просто шведський оборонний гігант, який виробляє Gripen та NLAW, мова йде про Carl Gustaf​​ та RBS 70, GlobalEye та РЛС Giraffe й багато чого іншого

Вже колишній міністр оборони України Олексій Резніков під час свого звіту перед Верховною Радою перед голосуванням за прийняття його відставки, повідомив, що за його каденції було "укладено угоди, які відкрили шлях до кооперації" з цілим рядом оборонних компаній.

Серед них вже відомі факти відносно співробітництва з Baykar Makina, BAE Systems та Rheinmetall, але у переліку зазначено й шведський Saab. До речі, оголошені компанії це не все, бо перелік завершився словом "тощо".

Читайте також: Як бійці 63-ї ОМБР б’ють окупантів з рідкісної РСЗВ: кадри "Бастіон-02" у ЗСУ

Але відносно співробітництва із Saab до цього моменту ніякої публічної інформації не було. Лише у липні цього року Олексій Резніков повідомив про підписання глобальної угоди про співробітництво у сфері оборонних закупівель між Україною та Швецією.

І за його словами "цей документ відкриває великі можливості як для наших Збройних Сил, так і для шведських компаній, таких як Saab та інших".

Таким чином певна домовленість із Saab була досягнута, але звісно залишається під питанням чого саме вона стосується. Бо шведський оборонний гігант відповідає одразу за багато напрямків. Але перше, що спадає на думку - це звісно багатофункціональний винищувач JAS 39 Gripen.

JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen

Й саме на нього дуже серйозно націлились на Gripen, більше того будуть за нього боротись. Водночас найоптимальніший сценарій посилення цією машиною якраз й передбачає доволі щільну кооперацію із локалізацією його виробництва в Україні. Як мінімум на такі умови співробітництва цілком готовий піти Saab на прикладі пропозиції для Індії.

А об'єктивно дуже потрібним додатком для будь-якого винищувача є й літак далекого радіолокаційного виявлення, наприклад, як GlobalEye. І колись шведська компанія пропонувала його спільне виробництво на базі літаків "Антонова".

GlobalEye
GlobalEye

Але Saab є автором ще одного виду озброєння, яке ще на початку повномасштабного російського вторгнення отримало величезну кількість схвальних відгуків - це протитанковий NLAW. Його виробництво також було локалізовано у Великій Британії.

У "скарбничку" дійсно чудових видів озброєння шведського виробника також цілком справедливо записати й гранатомет AT4, який взагалі є бестселером на ринку озброєння, як й Carl Gustaf.

Вже відкрив свій бойовий рахунок у ЗСУ й переносний зенітний ракетний комплекс RBS 70. Останній, до речі, чудово працює у зв'язці з РЛС Giraffe, як й будь-яким іншим ЗРК значно вищого рівня. Наприклад з німецьким ЗРК IRIS-T SLS.

RBS 70
Пуск з RBS 70 на фоні РЛС Giraffe

Тобто перелік озброєння, це якщо брати найбільш відомі зразки розробки та виробництва Saab дійсно вражає. Тим більше, що кооперація може полягати не лише відносно існуючих зразків, а й спільних розробок та використання деяких готових рішень які є у цій шведській компанії.

Читайте також: У Міноборони оголосили приголомшливу кількість отриманої та замовленої зброї з 2022 року