xcounter
#

Який літак точно буде не зайвим до F-16 Україні, й це можуть зробити навіть без загрози "ескалації"

GlobalEye від Saab
GlobalEye від Saab
19161

Наявність таких літаків, як E-2 Hawkeye ​та ​GlobalEye значно підвищить ефективність роботи, як F-16, так й загалом всієї ППО України

Коли мова заходить про будь-яке озброєння, то необхідно одразу розуміти, що найбільше свою ефективність воно демонструє лише у комплексі. Й для F-16, які стають реальністю для України, важливою частиною розширення їх можливостей будуть літаки далекого радіолокаційного виявлення - ДРЛВ.

Й одразу треба зазначити, що мова йде не про AWACS E-3 Sentry чи E-7 Wedgetai, а про трохи простіші машини, отримання яких може бути трохи простішим з огляду на цілий ряд факторів. Але саме літаки ДРЛВ забезпечують огляд повітряного простору на сотні кілометрів та наведення авіації на цілі, координують роботу ППО в цілому та слугують важливою ланкою взагалі в управлінні тактичною авіацією.

Читайте також: Румунія має радянську "Варшавянку", що більше 25 років не виходить в море, але списувати не планує

E-2 Hawkeye

А серед них на перше місце одразу можливо поставити американський E-2 Hawkeye від Northrop Grumman. Чому саме цей літак, попри наявність цілого ряду не менш визначних за можливостями машин - він палубний й призначений для розміщення на авіаносцях. Враховуючи його цінність, вкрай важливо забезпечити його безпеку не тільки у повітрі, а й на землі.

E-2D Advanced Hawkeye
E-2D Advanced Hawkeye (фото US DoD)

А знайти інший літак ДРЛВ, який у льотному вигляді має розмах крила 28 метрів, але на землі складається до ширини у 9 метрів з можливістю розміщення у високозахищеному ангарі - неможливо. Й на фоні цього вже "бонусом" йдуть такі речі, як можливість обслуговування у спартанських умовах, потреба у коротких злітно-посадкових смугах та невибагливість в експлуатації.

E-2D
E-2D у складеному вигляді (фото US DoD)

Водночас головні можливості літака залежать від його версії. У найсучаснішій E-2D Advanced Hawkeye він отримав тотальну цифровізацію всіх систем та нову твердотільну РЛС UHF-діапазону AN/APY-9, яка має постійний огляд на 360 градусів з додатковим електронним скануванням у секторі до 90 градусів для виявлення складних цілей. Точні можливості РЛС не публікуються. Дальність виявлення цілей, орієнтовно, складає до 650 км, при цьому відслідковуються повітряні, наземні та надводні цілі, існує можливість роботи у режимі РЛС протиракетної оборони.

Але для розуміння реальних можливостей РЛС E-2D можливо просто подивитися на те, що вже забезпечувала РЛС AN/APS-145 на минулій версії літака E-2C: огляд на понад 550 км, одночасне відстежування 2000 цілей та можливість керування перехопленням до 40 цілей.

E-2D
E-2D - повністю нова машина у добре знайому планері (фото US DoD)

Також у літаку встановлені пасивні сенсори, які дозволяють йому працювати без вмикання РЛС, при цьому отримуючи інформацію від інших РЛС, як наземних, так й інших літаків, об'єднуючи ці дані у єдине ціле та розподіляючи інформацію. Працюють з всім масивом електроніки до трьох операторів, опціонально до них може приєднатися один з двох пілотів.

Але можливості літака все ж таки обмежені з огляду на час у повітрі, стандартна тривалість патрулювання складає 3-4 години. Але це доволі мала плата за його можливості. Зазначимо, що як E-2С Hawkeye, так й E-2D Advanced Hawkeye постачаються на експорт, зокрема не до країн НАТО. Вартість сучасної версії E-2D також відносно помірна - 276-384 млн доларів за один літак на прикладі контракту з Японією.

GlobalEye

Ще одним літаком ДРЛВ від країни, яка постачає важке озброєння до України є GlobalEye від шведської Saab. І якщо в E-2 Hawkeye використовується специфічний палубний літак, то у цьому випадку ситуація діаметрально протилежна. GlobalEye використовує цивільні літаки, зокрема бізнес-джет Bombardier Global 6000 або регіональний пасажирський літак Saab 340.

GlobalEye від Saab
GlobalEye на базі Saab 340

А все завдяки доволі помірним габаритами твердотільної РЛС EriEye S-діапазону з технологією Active Electronics Scanned Array, коли енергія радара з оглядом 150 градусів в обидва боки фокусується на необхідних вузьких секторах для підвищення точності та завадостійкості.

Радар має заявлену інструментальну дальність у 450-550 км в залежності від висоти польоту, ціль типу винищувач літак бачить на відстані у 425 км, а надводну ціль типу гідроцикл на поверхні води на дальності радігоризонту. Такі параметри, як канальність, кількість цілей для наведення не розголошуються, але мова йде про повністю цифрову машину.

GlobalEye
GlobalEye на базі Bombardier Global 6000

А очевидною перевагою є час у повітрі, який складає понад 9,5 годин. Для України це має велике значення, як відносно можливості розміщення цього літака на найбільш віддалених аеродромах всередині країни, так й з огляду на гіпотетично можливий сценарій базування літака на території однієї з країн-партнерів.

Вартість GlobalEye для шведських збройних сил становила 355,5 млн доларів за одиницю на рівні контракту від 2022 року. На експорт значно дорожче, зокрема ОАЕ дві машини у 2015 році обійшлись у 1,27 млрд доларів. Але варто нагадати, що ще у 2009-2012 роках Saab хотіла співпрацювати з Україною з установкою РЛС EriEye на літаки "Антонов", зокрема розглядався варіант Ан-140.

Водночас передача літака ДРЛВ доволі важко трактувати, як можливість підвищення рівня ескалації з РФ, про що час від часу згадають на Заході. Такі машини призначені лише для дій у власному повітряному просторі й взагалі не мають озброєння. Але дійсно вкрай важливі, для того, щоб розкрити увесь потенціал західних винищувачів.

Читайте також: Яка модифікація F-16 скоріш за все буде передана Україні, на скільки вони вживані та як ці літаки змінять ситуацію у небі