xcounter
#

ОАЕ закупає "літаючі радари": Saab поставила третій літак GlobalEye

1343
У свій час, у 2009-2012 шведська Saab пропонувала й Україні придбати систему EriEye. На заваді стали політичні причини
У свій час, у 2009-2012 шведська Saab пропонувала й Україні придбати систему EriEye. На заваді стали політичні причини

Об’єднані Арабські Емірати мають отримати п’ять таких літаків. Контракт на поставку був підписаний в 2015 році, усі GlobalEye ОАЕ мають отримати до 2025 року

Військово-повітряні сили Об'єднаних Арабських Еміратів отримали від підрядника – шведської Saab - третій замовлений літак дальнього радіолокаційного виявлення GlobalEye, платформою для якого виступає літак Bombardier Global 6000. Про це сповіщає портал Janes.

Відомо, що перший літак GlobalEye ОАЕ отримали у квітні 2020 року, другий – у вересні 2020 року.

Читайте також: Армія РФ купує дальні безпілотники: підписано контракт на установочну партію "Альтиус-РУ"
Літак GlobalEye із опізнавальними знаками ВПС Об'єднаних Арабських Еміратів

До кінця 2025 року ВПС Об’єднаних Арабських Еміратів мають отримати ще два екземпляри GlobalEye від Saab.

Поставку літаків дальнього радіолокаційного виявлення GlobalEye Об’єднані Арабські Емірати замовили ще в 2015 році, коли уклали зі шведською групою Saab AB контракт вартістю 1,27 мільярди доларів на поставку двох авіаційних комплексів ДРЛВ і управління SRSS на базі літака Bombardier Global 6000. У 2017 році сторони підписали додатковий контракт на поставку третього.

У 2009 році Об'єднані Арабські Емірати отримали від Saab два літаки дального радіолокаційного виявлення Saab 340

Основою для системи GlobalEye є система з нерухомим локатором з фазованою антенною решіткою (ФАР), котра має назву EriEye.

Радіус огляду локатора EriEye в горизонтальній площині сягає 1500 км з кожної зі сторін. Дальність виявлення для різних об'єктів становить: 450 км для великих літаків, 370 км для кораблів, 350 км для літаків винищувальної авіації і 150 км для крилатих ракет.

Об'єкти, що знаходяться за межами головного радіусу огляду, потрапляють у зону дії бічних пелюсток локатора, хоча дальність виявлення в даному випадку буде дещо меншою.

Інфографіка, що відображає характеристики системи EriEye

Слід нагадати, що шведська Saab ще в 2009-2012 роках пропонувала різні проекти співпраці для України, які б передбачали установку системи EriEye на літаки "Антонов". Як ймовірний "кандидат" називався літак Ан-140.

Але цей проект не знайшов свого логічного розвитку із-за хронічного недофінансування Збройних Сил України у той час, і також – деструктивного курсу тодішнього воєнно-політичного керівництва нашої держави.

Раз на п'ять років українське Міноборони задумується про купівлю власного літака радіолокаційного виявлення, але жодна із спроб так і не була завершена до логічного кінця. На фото - радянський літак ДЛРВ Ан-71, що зараз став музейним експонатом

Також, як раніше розповідав Defence Express, генеральний директор Saab Мікаель Йоханссон заявив про плани просувати на фінський ринок і літаки ДРЛВ GlobalEye, які Saab пропонують Фінляндії для програми військової модернізації країни.

Головний мотив такої програми – Фінляндія та Швеція мають поєднати свої зусилля для спільної відсічі можливої агресії РФ.

Так виглядає "пакетна" оборонна пропозиція від шведської Saab для військово-повітряних сил Фінляндії

Читайте також: Міноборони України зацікавили літаки дальнього радіолокаційного виявлення: що будемо купувати?