xcounter
#

Армія РФ купує дальні безпілотники: підписано контракт на установочну партію "Альтиус-РУ"

3214
Цими БПЛА раніше цікавився російський ВМФ
Цими БПЛА раніше цікавився російський ВМФ

Цей БПЛА може використовуватись для ведення дальньої розвідки в інтересах ВМФ та навіть – застосовувати протикорабельні ракети Х-35У.

Міністерство оборони РФ підписало Державний контракт із "Уральським заводом цивільної авіації" про поставку установочної партії важких безпілотних літальних апаратів "Альтиус – РУ". Кількість замовлених БПЛА та строк їх поставки – не розголошуються, оголошена вартість угоди – сім мільярдів рублів.

Про це йдеться в публікації російського порталу "Новости ВПК".

Читайте також: Безпілотна орда: організація формувань БпЛА в армії Росії нині і в перспективі
Який саме рід військ отримає серійні БПЛА "Альтиус – РУ" - наразі також невідомо

Раніше були дані, що "Альтіусами" зацікавилось ВМФ Росії, завдяки перевагам цього літального апарату – заявлена дальність польоту складає до 10 тисяч кілометрів, заявлена тривалість польоту – до 48 годин.

Такі ТТХ дозволяють "Альтиус- РУ" виступати морським розвідником, що діє в інтересах угрупувань кораблів, підводних човнів та морської авіації, і навіть – носієм протикорабельних ракет Х-35У.

Російська ПКР Х-35

В підсумку, шлях від дослідної розробки по запуску серійного виробництва БПЛА "Альтиус – РУ" склав 10 років. Роботи по цьому літальному апарату стартували у жовтні 2011 року за контрактом із Міноборони РФ, під шифром «Альтаир». Підрядником стало ОКБ "Сокол" в Казані

Повноцінні льотні випробування першого прототипу-демонстратора БПЛА, збудованого у 2014 році, стартували у липні 2016 року.

Дослідний зразок БПЛА за шифром "Альтаир"

У травні 2017 року відбулась демонстрація другого зразка цього безпілотного літального апарату. На початку 2018 року було розпочато льотні випробування побудованого за ОКР третього зразка БЛА "Альтаир", котрі відбувались із значними рішеннями.

В кінці 2018 року новим підрядником за цим проектом став "Уральський завод цивільної авіації", сам проект отримав новий шифр – "Альтиус-РУ". У серпні 2019 року почались випробування першого дослідного зразка БПЛА за шифром "Альтиус-РУ" (котрий, за деякими даними, був перероблений із перших трьох дронів за шифром "Альтаир").

Один із перших випробувальних польотів дослідного зразка БПЛА, розробленого за шифром "Альтиус - РУ"

Контракт на виконання повноцінної ОКР "Альтиус – РУ" Міноборони РФ та "Уральський завод цивільної авіації" підписали в грудні 2019 року.

Відомо, що БПЛА "Альтиус – РУ" має такі характеристики:

  • польотна маса – до шести тонн,
  • довжина фюзеляжу – 11,6 метрів;
  • розмах крила – 28,5 метрів;
  • бойове навантаження – до 1000 кілограмів;
  • крейсерська швидкість польоту – до 250 кілометрів на годину;
  • дальність польоту – до 10 тисяч кілометрів, висота польоту – до 12 кілометрів.
Зараз ВМФ РФ використовує безпілотні літальні апарати "Форпост". Ці дрони застосовуються для наведення наземних ракетних комплексів, зокрема - оператично-тактичного "Искандер"
Читайте також: РФ доопрацьовуватиме свій БПЛА "Охотник": льотні випробування не завершаться раніше 2023 року